Pažitka
Název:

Kynuté koláčky s tvarohem a hruškami


Kynuté koláčky s tvarohem a hruškami


Ingredience:
Ingredience na těsto:
přesátá hladká mouka500 g
sůl1 špetka
čerstvé droždí35 g
cukr1 lžička
vlažné mléko200 g
majolka50 g
rozpuštěné máslo80 g
vejce1 ks
žloutky2 ks
vanilkový cukr1 ks
citronová kůra1 lžíce
rozšlehané vejce1 ks
máslo s rumem1 hrníček
rozinky máčené v rumu1 sáček
Tvarohová náplň:
tvaroh v kostce2 ks
cukr1-2 lžíce
citronová šťáva2 lžíce
žloutky2 ks
sníh2 bílky
pudinkový prášek vanilkový2 lžíce
Hrušková náplň:
hrušky6 ks
cukr1-2 lžíce
mleté skořice1 lžička
vanilkový pudink1 lžíce
Postup přípravy:

Koláče jsou vždy nejvděčnější formou, jak ke kafíčku pohostit jakoukoli návštěvu. Postup je snadný a určitě si jej zamilujete.

Hrušky oloupeme a nastrouháme, podusíme s cukrem, skořicí a přidáme v trošce vody rozmíchaný pudink.
V misce smícháme 50 ml vlažného mléka, rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžíci mouky.
Promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut nakynout.

Do větší mísy vsypeme mouku, promícháme se solí, přidáme majolkou, máslo, vejce, žloutky rozmíchané v mléce, vanilkový cukr, citronovou kůru a kvásek. Připravujeme důkladně těsto a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
Pak vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na asi 25 stejně velkých dílků, že kterých uděláme kuličky.
Rozložíme je na plech s pečícím papírem. Necháme ještě 10 minut kynout a pak prsty vytlačujeme do tvaru koláčku.
Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a plníme libovolnými náplněmi. Já jsem dala tvarohovou a hruškovou.


Koláčky ozdobíme rozinkami a vložíme do předem vyhřáté trouby, pečeme na 180 st. dozlatova, asi 15 - 20 minut, podle typu trouby, každá peče jinak, musíme si to pohlídat.


Hned po vytažení z trouby potřeme okraje máslem s rumem a necháme vychladnout. Pokud vám zbyde máslo s rumem, klidně s ním pokapejte i náplň.
 

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí25 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Romana Važanská

    zavřít okno