Pažitka
Název:

Kynutý koláč s tvarohem, meruňkami a švestkami


Kynutý koláč s tvarohem, meruňkami a švestkami


Ingredience:
Ingredience na těsto:
hladká mouka250 g
sůl1 špetka
sušené droždí1 sáček
cukr1 špetka
vlažné mléko150 ml
vejce1 ks
rozpuštěné máslo80 ml
moučkový cukr80 g
Náplň:
tvaroh v kostce250 g
cukr1 hrstka
vejce1 ks
meruňky1 hrst
švestky1 hrst
Drobenka:
moučkový cukr1 velká lžíce
máslo1 ks
polohrubá mouka1 hrst
Na potření:
před pečením1 žloutek
máslo po upečení1 kousek
rum po upečení1 lžíce
Postup přípravy:

Ovocné koláče jsou v sezóně v plném proudu. Tak přidávám jeden můj oblíbený, který si určitě oblíbíte.

Do mísy vsypeme prosátou mouku smíchanou se solí.
Doprostřed uděláme důlek a vsypeme do něj droždí, které trošku pocukrujeme a zalijeme trochou vlahého mléka a necháme droždí vzejít.
Pak přidáme cukr, přilijeme mléko, ve kterém rozkvedláme vejce a vmícháme máslo.
Propracujeme hladké těsto a necháme na teplém místě vykynout.

Těsto vyklopíme na máslem vymazaný plech a rukama od středu roztahujeme dokulata.
Koláč potřeme tvarohovou náplní asi 1 cm od kraje a poklademe ovocem, posypeme drobenkou.
Okraje koláče potřeme rozšlehaným žloutkem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 35 minut.
Ještě horký koláč hned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Vychladlý koláč pocukrujeme.

Dobrou chuť!
Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Romana Važanská

    zavřít okno