Pažitka
Název:

Kynutý ostružinový věnec


Kynutý ostružinový věnec


Ingredience:
Těsto (v pekárně na program: Těsto):
mléko125 ml
sušené droždí7 g
cukr krupice55 g
rozpuštěné máslo4 lžíce
žloutek1 ks
vanilkový extrakt
hladká mouka340 g
sůl2 špetky
Náplň:
čerstvé ostružiny hrst
mascarpone250 g
citronová kůra1 ks
vanilkový cukr1 sáček
cukr krupice80 g
vejce1 ks
strouhanka
Postup přípravy:

Recept jsem přejala, náplň jsem upravila. Původně tam byly maliny a v krému philadelpia nebo lučina, nebyl tam vanilkový cukr a citronová kůra. Takže každý ať se rozhodne, kterou variantu vyzkouší.

Těsto je nejlépe si připravit večer a nechat ho přes noc v chladničce. Mělo by se nechat odležet minimálně 4 hodiny.

Těsto po vykynutí v pekárně vyjmeme, propracujeme, zformujeme do bochánku, potřeme máslem a zabalíme do potravinové fólie. Vložíme do misky a necháme v chladničce. Před přípravou vyjmeme z lednice a necháme prohřát na pokojovou teplotu.

Na krém smícháme mascarpone s cukry a citronovou kůrou, a když je krém hladký, vmícháme vejce.

Těsto rozdělíme na poloviny a každou rozválíme na pomoučené ploše na plát cca 40x 20 cm. Posypeme zlehka strouhankou, potřeme krémem (ne až do krajů) a k jednomu z delších krajů vyrovnáme ostružiny (viz. obrázek). Stočíme opatrně do rolády, švem dolů přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a stočíme do kruhu. Konce spojíme. Necháme kynout ještě cca hodinu. Poté potřeme zbylým bílkem, nastříháme z vrchu nůžkami asi po 2-3cm a mírně prsty rozevřeme.

Vložíme do trouby rozpálené na 170°C. Pekla jsem oba plechy najednou, jeden dáme do spodní třetiny a druhý do horní. Jakmile horní věnec zezlátne, prohodíme je. Pečeme 30- 35 minut.

Občas ze zářezů troška náplně vyteče, ale to není na škodu.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno