Pažitka
Název:

Lahodný dort s krémem z domácí lučiny, višněmi a polevou


Lahodný dort s krémem z domácí lučiny, višněmi a polevou


Ingredience:
Krém:
domácí lučina (2 tvarohy + 2 zakysané smetany)400 g
máslo200 g
cukr moučka (nebo lžíce stévie)100 g
rozmražené vypeckované višně2 hrsti
Poleva:
čokoláda na vaření100 g
tuk75 g
Korpus:
vejce (zvlášť bílky a žloutky)5 ks
cukr mouča4 lžíce
polohrubá mouka5 lžic
jedlá soda1/2 lžičky
kakao1 a 1/2 lžíce
Caro instantní káva1 a 1/2 lžíce
olej5 lžic
horká voda5 lžic
Rosol z višní:
okapaná šťáva ze zmrzlých višní dle potřeby
cukr (stévie) dle chuti
solamyl dle potřeby
Postup přípravy:

Měla jsem chuť na něco osvěžujícího s domácí lučinou a s višněmi, a tak vznikl tento dezert. Domácí lučina ze dvou tvarohů a dvou zakysaných smetan je opravdu o 100 %, lepší než lučina z jogurtů, drží x dní.

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme pomalu horkou vodu, postupně přisypeme sypké suroviny (mouka se sodou, kakao) střídavě přidáváme s olejem. Vložíme do teflonové dortové formy, nebo do dortové formy s pečícím papírem. Pečeme rozehřáté troubě na 170 stupňů cca 30 minut. Zkoušíme špejlí.

Dortík necháme chladnout na mřížce.

Mezitím si připravíme krém z lučiny, másla a cukru. Vychladlý korpus potřeme krémem, posypeme okapanými vypeckovanými višněmi.

Nakonec v horké lázni připravíme z tuku a čokolády polevu.

Okapanou šťávu ze zmrzlých višní jsem použila na rosol, kam jsem při vaření přidala trochu cukru a solamylu. 

Celý dort i s krémem, višněmi a polevou jsem nakonec přelila rosolem z višní (není nutné). Dort dáme na cca 4 hodiny do chladu. Zdobíme šlehačkou.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno