

| Těsto: | |
| droždí | 42 g |
| sůl | 1/2 lžičky |
| cukr | 1/2 lžičky |
| hladká mouka | 500 g |
| mléko | 400 ml |
| Na langoš: | |
| česnek rozetřený | dle chuti |
| strouhaný sýr | dle chuti |
| kečup | dle chuti |
Pamatujete ty malé stánky s řadou čekajících na smaženou placku, která se pokapala kečupem a posypala strouhaným sýrem? Myslím, že nejeden z nás tuto stánkovou lahůdku někdy ochutnal. A nyní máte možnost, vyzkoušet si doma, za podstatně menší peníz.
Vlažné mléko smícháme s cukrem a rozdrobíme do něj droždí. Kvásek necháme asi 5 minut vzejít v teple. Mouku osolíme a prosejeme do mísy. Přidáme kvásek a ručním hnětačem vypracujeme těsto. Těsto můžeme vypracovat i ručně, ale hnětačem to bude trvat pouze 3 - 5 minut.
Hotové těsto necháme aspoň 30 minut kynout v teple. Pak těsto vyválíme na pomoučeném vále na 2 cm široký plát a sklenicí z něj vykrojíme větší kolečka. Ty necháme ještě 10 minut vykynout.
V pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje, nejlépe ve fritéze. Nakynutá kolečka vytáhneme do stran a ihned smažíme v oleji dozlatova.
Hotové langoše odkládáme na savý papír, abychom se zbavili přebytečného tuku a doplňujeme vybranými surovinami - sýr, šunka, česnek, kečup, tatarka...můžeme potřít česnekem s olivovým olejem.
Podrobné info: