Pažitka
Název:

Langoše podle Andrey


Langoše podle Andrey


Ingredience:
Ingredience na těsto:
hladká mouka500 g
zakysaná smetana1 ks
vlažná voda1 kelímek od smetany
sušené droždí (7g)1 sáček
sůl2 malé lžičky
Zdobení:
strouhaný tvrdý sýr1 miska
kečup1 lahvička
zakysaná smetana1 ks
sůl1 špetka
Postup přípravy:

Langoše jsou původně maďarské smažené placky z kynutého těsta. Recept se rozšířil z území bývalého Uherska do států, jako je Rumunsko, Ukrajina (Podkarpatsko) a Srbsko (především v okolí Subotice), na Slovensko (sever Uherska), a později také do českých zemí. Kromě domácí přípravy jsou langoše v těchto zemích také často dostupné jako sortiment malých provozoven rychlého občerstvení. V Česku jsou nejčastěji potřeny kečupem a česnekem a posypané strouhaným eidamem, případně s vynecháním některé z těchto ingrediencí. V Maďarsku jsou obvykle ve variantách se šunkou nebo lečem či potřené kysanou smetanou nebo s česnekem a sýrem.

Těsto vypracujeme z uvedených surovin a necháme hodinu a půl kynout.
Můžeme nechat pracovat domácí pekárnu, kam nejprve nalijeme vodu, smetanu, pak nasypeme mouku, sůl a droždí.
Zapneme na program Těsto a necháme program doběhnout.

Poté těsto propracujeme na pomoučeném vále, rozdělíme na porce a v rukách roztahujeme placku, kterou opatrně vložíme do většího množství rozpáleného oleje. V oleji obracíme a smažíme dozlatova. Přebytečný tuk odsajeme papírovými utěrkami.
Na potření si vždy rozmíchám kečup s rozmačkaným česnekem a nebo zakysanou smetanu s česnekem a špetkou soli. Posypeme bohatě sýrem.

Langoše si také můžeme připravit do zásoby do mrazáku a pak už jenom vytáhneme a dosmažíme. Nechávám je v oleji jenom lehce zatáhnout, aby vytvořili světlou " kůrku " a vyndám, tuk odsaju utěrkami a do mrazáku je proložím pečícím papírem .

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno