

| Ingredience: | |
| lasagne | 12 - 15 plátků |
| Masovo rajčatová směs: | |
| mletá vepřová plec | 500 g |
| pasírovaná rajčata | 500 g |
| olivový olej | 2 lžíce |
| cibule | 1 ks |
| česnek | 4 stroužky |
| sušená bazalka | 1 lžička |
| sušené oregano | 1 lžička |
| sušený tymián | 1/2 lžičky |
| sůl | dle chuti |
| pepř | špetka |
| cukr | 1 - 2 lžičky |
| Sýrový bešamel: | |
| máslo | 2 lžíce |
| hladká mouka | 2 lžíce |
| mléko | 500 - 700 ml |
| nastrouhaná gouda | 100 g |
| sůl | dle chuti |
| bílý mletý pepř | špetka |
| muškátový květ | 1/2 lžičky |
| Dále: | |
| olivový olej na vymazání pekáčku | 1 lžíce |
| nastrouhaný parmazán na zapečení | 100 g |
Lasagne jsou u nás velmi oblíbenou těstovinou, která se nemusí vždy připravovat jen klasickým způsobem. Já se však rozhodla, že tentokrát experimentovat nebudu a zůstanu u mého "tradičního" receptu.
Na rozpáleném oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli dosklovata. Přidáme na plátky nakrájený česnek a necháme rozvonět. Pak přidáme mleté maso, koření, sůl, pepř a restuje cca 10 minut, dokud se maso nedrolí a nezešedne. Pak přidáme pasírovaná rajčata, cukr a dusíme 30 minut do zhoustnutí. Podle potřeby dochutíme solí či cukrem.
V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku. Zalijeme mlékem a dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem. Na mírném ohni za častého míchání necháme provářet cca 30 minut. Nakonec přidáme najemno nastrouhanou goudu a necháme rozpustit. Podle potřeby přidáme mléko. Pekáček nebo zapékací misku vymažeme olejem a dno zalijeme bešamelem. Na bešamel vyrovnáme nevařené plátky lasagní, na ně masovou směs, opět nalijeme bešamel, a tak vrstvíme do spotřebování všech surovin. Nahoře by měla být masovo rajčatová směs. Tu zasypeme parmazánem a zapékáme v troubě na 180 st. cca 20 - 30 minut. Pak necháme ve vypnuté troubě ještě 15 minut "dojít".
P.S. Důležité je, aby každý jednotlivý plátek lasagní byl zcela potopen v bešamelu nebo masovo rajčatové omáčce. Pokud tomu tak nebude, vysuší se, ztvrdne a bude nepoživatelný.