Pažitka
Název:

Lasagne


Lasagne


Ingredience:
Ingredience:
cibule2 ks
mrkev1 ks
celer kousek
mleté maso600 g
suché víno1 dcl
loupaná rajčata1 plechovka
rajčatová šťáva500 ml
strouhaný sýr180 g
bazalka dle chuti
sušený česnek dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
muškátový oříšek dle chuti
olej dle potřeby
máslo dle potřeby
těstoviny na lasagne dle potřeby
Bešamel:
mléko300 ml
máslo25 g
mouka (jáhlová)20 g
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
muškátový oříšek dle chuti
Postup přípravy:

Lasagne... Opět jídlo, které každý vaří jinak. Různě ho asi uvaří i dva rodilí Italové. Na internetu je také nespočet receptů, ale většinou se liší poměry a přidanými ingrediencemi. Co je spojuje, je většinou postup při vaření omáčky. Lasagne mám moc ráda a jeden čas jsme je jedli celkem často. Vždy vařím z toho, co je momentálně doma, ale většinou jsou tyto suroviny vždy doma. Tak tady je recept, jak je vařím rodině.

Rozpusťte máslo, přidejte mouku a nechte společně opékat. Postupně metličkou zašlehejte mléko. Omáčka by měla být hustá, ale měla by téct. Ochuťte solí, pepřem a nastrouhaným oříškem. Nechte čtvrt hodiny provařit, míchejte.

Oloupanou cibuli nakrájejte najemno. Ve větším hrnci rozehřejte olej a kousek másla. Přidejte cibuli a opékejte dozlatova. Mrkev a celer oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a přidejte k cibuli, nechte chvíli společně restovat. Přidejte maso a nechte orestovat. Osolte, opepřete. Přilijte mléko a nechte ho všechno odpařit. Pak přilijte víno a také ho nechte zcela odpařit. Přidejte trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Přidejte loupaná rajčata a rajčatovou šťávu. Ochuťte nasekanou bazalkou nebo sušenou a česnekem. Omáčku nechte odkrytou a nechte probublávat, zbytečná voda se odpaří a omáčka zhoustne. Pravá boloňská omáčka se vaří tři hodiny na mírném ohni. Já obvykle při vaření oběda 3h nemám, takže postačí vařit do zhoustnutí. Mezi tím si dejte vařit vodu a mírně ji osolte. Postupně uvařte plátky těstovin, měly by být na skus tvrdé, ale ohebné. Po vyndání z vroucí vody je vložte do předem připravené misky se studenou vodou, tím se zastaví jejich měknutí. 
Když je omáčka dostatečně hustá, vrstvěte do připraveného pekáčku lasagne, omáčku, bešamel, lasagne, omáčku, dokud nebude miska plná, končete omáčkou. Posypte sýrem a pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 20 minut.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno