Pažitka
Název:

Lečo


Lečo


Ingredience:
Ingredience:
větší rajčata4 ks
bílá paprika6 ks
cibule1 ks
olej5 lžic
špekáček1/2 kg
vejce5 ks
sůl dle chuti
pepř špetka
Postup přípravy:

Stejně jako si nedokážu představit své dětské léto bez kotníků ponořených ve studeném potůčku za domem, neobešlo by se bez klasického českého leča....

Jak zlevnily papriky a rajčata, nastala pro mou šetrnou mámu přesně ta správná doba pro jeho přípravu.

Postup je velmi jednoduchý, nedá se na něm nic zkazit.

Rajčata rozkrojte, případně vykrojte "bubáka" (zelené místo po odlomení stopky) a nakrájejte na kostičky.

Papriku zbavte také středu se semínky (není potřeba papriku zbavovat úplně všech semínek) a také nakrájejte na drobné kousky.

Cibuli pokrájejte na jemno  - na krájení na velmi drobné kousky si dejte záležet, cibulka se vám díky tomu lépe a rychleji opeče.

Špekáčky podélně rozdělte na čtvrtiny a poté na kostičky.

Rozpalte hrnec se silnějším dnem, vlijte do něj olej a po chvíli dejte zpěnit cibuli. Cibulku nechejte zesklovatět (trvá to asi 5 minut, poznáte to podle toho, že je cibulka měkká, ale stále světlá), poté přidejte špekáčky, zesilte teplotu a postupně je opečte alespoň ze tří stran (během opékání s nimi nemíchejte). Poté co se špekáčky opekly, teplotu stáhněte a poduste pod pokličkou 5 minut.

Přidejte rajčata a papriku, zamíchejte a vše duste 30 minut.

Před podáváním si odeberte potřebnou část leča do kastrolku, přimíchejte vejce podle počtu osob (na 1 osobu 1 vejce) a dodělejte společně s vejcem na střední teplotě asi dvě minuty. Na závěr osolte a opepřete. Dozdobte čerstvou natí petrželky a pažitky.

Stejně jako "tenkrát" neznám lepší přílohu než obyčejný rohlík.

Pozn: 
Lečo si můžete zavařit do sklenic a podávat jako přílohu k masu.

V dnešní době je velmi moderní zbavovat ovoce a zeleninu všech semínek - to je ale veliká škoda. Semena rostlin jsou to nejvzácnější, co v plodech je, to nejlepší, co ze sebe rostlinka předává do další generace.. proto je veliká škoda je vyhazovat, dejte si je, a s velikou chutí. Do každého receptu se nehodí, ale v našem leču si je klidně dopřejte..

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Šárka Orságová

    zavřít okno