Pažitka
Název:

Lečo s cuketou - moje verze


Lečo s cuketou - moje verze


Ingredience:
Ingredience:
pevná rajčata (ne přezrálá) dle potřeby
cuketa dle potřeby
světlé papriky dle potřeby
cibule dle potřeby
česnek dle chuti
klobása nebo jiná uzenina dle chuti
vejce dle potřeby
sladká mletá paprika dle chuti
uzená mletá paprika špetka
čerstvě mletý pepř dle chuti
petrželka dle chuti
olej dle potřeby
máslo kousek
sůl dle chuti
bylinky (saturejka, oregano, majoránka, bazalka) dle chuti
Postup přípravy:

Každoročně se těším na vlastní rajčata, která se prostě s těmi koupenými nedají chuťově srovnávat. Jsou úžasně vyvoněná sluncem a ta chuť je pohádka. Letos se jim díky slunečnému počasí velmi daří, obden trhám košík. A samozřejmě spoustu cuket a paprik ze skleníku. A to všechno se báječně hodí na lečo. Nedělám ho úplně klasicky, nemám ráda to vodnaté se sraženými vejci, tak vám sepíšu, jak ho dělám já. Tak trochu po Maďarsku a zbytek už je moje inovace.

Cibuli nakrájejte na kostičky, klobásu na půlkolečka a společně orestujte na pánvi s olejem. Papriky nakrájejte na proužky, cuketu na kousky stejně velké jako papriky. Rajčata můžete oloupat, pokud vám v leču vadí slupky, já je nechávám. Drobná cherry nakrájejte jen napůl, větší na měsíčky.

Nejprve k základu přidejte cuketu s paprikami, osolte a malinko podlijte vodou, rychleji vám zelenina změkne. Nechte vodu při vyšší teplotě vydusit. Posypte mletými paprikami a přidejte polovinu rajčat. Já rajčata přidávám takto postupně, první várka pustí šťávu, ve které se všechno dusí a druhá dodá lepší konzistenci, když jsou jen lehce změklá. Přidejte i posekaný česnek, dosolte a opepřete. Nechte dusit, dokud není cuketa na skus.

Posekejte bylinky, petrželky více, další bylinku jen trochu.
Na kousku másla umíchejte vajíčka.

Do pánve vložte zbytek rajčat a nechte už jen chvilku provařit. Nakonec vmíchejte hotová vajíčka, bylinky a dochuťte.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno