Ingredience: | |
hladká mouka | 500 g |
vlažné mléko | 250 ml |
žloutky | 2 ks |
vejce | 1 ks |
kvasnice | 1 kostka |
sůl | špetka |
olej | 8 lžic |
cukr | 5 lžiček |
Hera či máslo | 250 g |
Proč ledové? Protože tuk, který se dává do těsta, musí být na kost zmražený a ne jen z lednice vychlazený. Navíc toto těsto stráví celou noc v lednici, takže se na stole dlouho neohřeje.
Z výše uvedených surovin, krom tuku si vypracujeme těsto. Poté si ho vyklopte na pomoučněný vál a posypte nahrubo nastrouhaným tukem.
Těsto přeložte jako dopis a lehce rozválejte. Znova složíme a zase rozválíme. Po třetím složení ho dáme do dostatečně velkého sáčku a uložíme na noc do lednice.
Pokud druhý den nemůžete péct, tak se nic neděje. Těsto na vás počká a vůbec nic mu to neubere ani na chuti a ani na síle kynout.
Druhý den si tedy těsto rozválíme na 1 cm silný plát a rozdělíme rádýlkem na jednotlivé porce. Jak velké koláče chcete, záleží jen na vás.
Naplníme náplní, namočíme do rozšlehaného vejce pak do drobenky a spojem dolů uložíme na plech s pečícím papírem.
Pečeme na 180°C, dokud nejsou krásně růžové.
Po upečení lze potřít rumem smíchaným s rozpuštěným máslem.
Dobrou chuť!
Podrobné info: