Pažitka
Název:

Ledvinky na rozmarýnu


Ledvinky na rozmarýnu


Ingredience:
Ingredience:
ledvinky6 ks
velká cibule1 ks
hladká mouka (rýžová, jáhlová, obyčejná) dle potřeby
čerstvý rozmarýn snítka
česnek2 stroužky
lák z okurek dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olej dle potřeby
Postup přípravy:

Hnědá omáčka s ledvinkami a rýží. Mé velice oblíbené jídlo z dětství, které nám vařila naše babička. Jednou za čas, když na ledvinky narazím u řezníka, koupím je. A jsem moc ráda, že chutnají i mé rodině.

Doma jsem měla čerstvý rozmarýn a přišlo mi, že by to byla skvělá kombinace. A je to tak.

Nejprve si očistěte ledvinky. Já je rozříznu podélně na půl a pak každou půlku ještě jednou podélně napůl a vyříznu nežádoucí část. Buďte opravdu důkladní a vyřízněte radši o kousíček více, než aby tam zůstaly zbytky, pak by byl výsledný pokrm cítit po moči.

Vykrájené maso pak rozkrájejte na nudličky a propláchněte. Pokud je koupíte den předem, je lepší je vykrájet a přes noc namočit do mléka. Pak mléko sceďte a propláchněte vodou. Nechte vykapat.

Cibuli si oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci si rozehřejte asi dvě lžíce oleje a cibuli na něm opečte dozlatova. Přihoďte ledvinky a restujte společně. Když je maso zatažené, osolte, opepřete a přidejte rozmarýn. Podlijte dostatečným množstvím vody tak, aby byly všechny ledvinky ponořené. Duste asi dvacet minut.

V mističce si rozdělejte záklechtku z mouky a vody. Za stálého míchání pomalu vlévejte a omáčku zahustěte. Mouku provařte minimálně 15 minut. Dochuťte lákem z okurek a prolisovaným česnekem.

Servírujte s rýží nebo brambory.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno