Pažitka
Název:

Lehký kuskus se zeleninou a kuřetem


Lehký kuskus se zeleninou a kuřetem


Ingredience:
Ingredience:
stehenní kuřecí řízky2 - 3 ks
kuskus160 g
červená paprika1 ks
žlutá paprika1 ks
malá cuketa1 ks
malý llilek1 ks
červená kari pasta2 lžíce
olivový olej dle potřeby
citronová šťáva dle chuti
nasekané bylinky - bazalka, oregano, tymián dle chuti
Postup přípravy:

Kuskus je skvělá a variabilní příloha, která má mnoho využití v teplé i studené kuchyni. Já osobně ho ale nejraději používám jako lehké hlavní jídlo a o to víc teď v létě, kdy si s kuskusem vykouzlíte skvělý letní oběd. Kuskus můžete spojit téměř s jakýmikoliv surovinami. Já jsem tentokrát použila letní zeleninu a lehce stravitelné kuřecí maso.

Řízky omyjeme, odblaníme a nakrájíme na nudličky. V misce rozmícháme kari pastu se třemi lžícemi olivového oleje a zakápneme citronovou šťávou. Marinádu důkladně promícháme s masem a necháme odležet v lednici (klidně přes noc).

Lilek a cuketu podélně rozřízneme a zbavíme semínek. Lilek nakrájíme na čtvrt-kolečka, rozprostřeme na papírovou utěrku, lehce posolíme a necháme 5 - 10 minut "vybrečet". Poté lilek důkladně osušíme. Cuketu nakrájíme na půl-kolečka. Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na nudličky. 

Na hlubší pánvi rozpálíme kapku oleje a vsypeme kuřecí kousky obalené v marinádě. Maso opékáme dozlatova a poté vyjmeme z pánve stranou. Na výpeku z masa nejdříve restujeme samotný lilek a poté přidáme i papriku a cuketu. Mezitím si do větší skleněné mísy nasypeme kuskus, který zalijeme stejným množstvím skoro vroucí vody. Pořádně zamícháme, přikryjeme pokličkou nebo potravinářskou fólií a necháme odpočívat. Zeleninu mírně opékáme na pánvi, dokud nebudě měkká, ale ne rozvařená. Můžeme ji podle potřeby podlít trochou vody. K zelenině přidáme hotový kuskus a důkladně promícháme, aby kuskus nasál chutě výpeku a kari pasty. Do pánve přidáme i kuřecí maso a směs osolíme, opepříme a zakapeme podle chuti citronovou šťávou. Lehce prohřejeme, promícháme s bylinkami a můžeme servírovat.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Tereza Zástěrová

    zavřít okno