Pažitka
Název:

Lehký piškotový dort s jahodami


Lehký piškotový dort s jahodami


Ingredience:
Piškot:
vejce5 ks
kakao4 vrchovaté lžíce
rýžová mouka2 lžíce
sůl špetka
stévie10 kapek
Náplň:
polotučný tvaroh250 g
zakysaná smetana200 g
med2 lžíce
vanilkový extrakt1 lžíce
prášková želatina2 lžičky
velké jahody20 ks
Postup přípravy:

V létě není snad nic lepšího než lehký tvarohový dort se sezónním ovocem!! U nás doma je hrozně oblíbený a jsme schopní ho sníst na posezení. Nadýchaný piškot společně s lehkým krémem vytváří dezert chutnající jako obláček. Navíc neobsahuje mouku ani cukr, takže si můžete dopřávat tuto sladkou tečku bez výčitek a stresu, že se na koupališti nemůžete ukázat v plavkách. 

Úplně nejvíc nám chutná dort s čerstvými jahodami. Teď je jejich hlavní sezóna, takže pokud nemáte možnost vypěstovat si vlastní na zahradě stejně jako já, vyražte na samosběr ve vašem okolí a udělejte si jahodové hody!!

Alespoň půl hodiny předem si vyndáme vejce z lednice, aby měly pokojovou teplotu a povedl se nám vyšlehat krásně tuhý a nadýchaný sníh. Předehřejeme troubu na 190 stupňů a pustíme se do přípravy piškotu. Oddělíme žloutky od bílků. Bílky zatím dáme stranou a vyšleháme žlutky do krásně husté pěny. Do žloutkové pěny postupně zašleháme prosáté kakao a stevii. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuha a postupně je zlehka vmícháme do kakaového základu. Nakonec vmícháme rýžovou mouku.

Těsto vlijeme do dortové formy a pečeme cca 8 minut.

Mezitím co korpus chladne, připravíme si tvarohovou náplň. Tvaroh rozmícháme se zakysanou smetanou, vanilkovým extraktem a medem. Jahody pouze umyjeme a překrojíme na poloviny a vyskládáme je na vychladlý piškot tak, aby zaplnily celou plochu. Teď už jen rychle doděláme náplň a máme hotovo. V malé misce rozmícháme želatinu v trošce horké vody. Přimícháme k ní asi dvě lžíce tvarohové směsi a nakonec přidáme k hotovému krému. Tvarohový krém nalijeme do formy na jahody a necháme alespoň čtyři hodiny tuhnout v lednici.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno