Pažitka
Název:

Lehký tvarohový koláč s marmeládou


Lehký tvarohový koláč s marmeládou


Ingredience:
Těsto:
polohrubá mouka230 g
cukr60 g
změklé máslo100 g
vejce1 ks
prášek do pečiva1 zarovnaná lžička
Náplň:
tvaroh (tučný vaničkový)500 g
mléko200 ml
vejce1 ks
vanilkový pudink (nebo 40g kukuřičného škrobu a 1/2 lžičky vanilkového extraktu)1 ks
cukr80 g
Postup přípravy:

Jestli se oblíbenost hodnotí četností výskytu, potom je tenhle koláč u nás doma nejoblíbenější, protože se u nás doma vyskytuje v průměru jednou do měsíce (a to je vzhledem k tomu, co všechno peču, opravdu dost často). Je rychlý, velmi dobrý a suroviny na něj máte zcela jistě doma.

Náplň je lepší míchat v ruce než v robotu či elektrickém šlehači. Vysoké otáčky totiž do tvarohu vmetou příliš mnoho vzduchu a náplň je pak moc nadýchaná, což v případě tohohle koláče není žádoucí. Je to až tak málo žádoucí, že když jsem kdysi ten šlehač používala, muž mi koláč "reklamoval", že je náplň moc lehká.

Těsto:

Troubu zapneme a nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Máslo utřeme s cukrem a vejcem. Smícháme mouku s práškem do pečiva a zpracujeme do másla. Těsto pomocí prstů vytlačíme do koláčové formy a natřeme ho pikantní marmeládou (nejčastěji používám rybízovou).

Náplň:

Do mísy vložíme tvaroh, vejce a cukr a metličkou ručně rozmícháme do hladka. 

Pudink (nebo škrob) rozmícháme v mléce a přidáme k tvarohu. Opět v ruce vymícháme v hladkou tekutou směs.

Náplň nalijeme na těsto pomazané marmeládou a opatrně (náplň je opravdu hodně tekutá) vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 40 - 50 minut, dokud se nezačne zvedat i střed a náplň se už neklepe jako sulc (a nebo jen velmi málo až neznatelně).

Necháme vychladnout a podáváme.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno