Pažitka
Název:

Lemon cake


Lemon cake


Ingredience:
Korpus:
velké vejce1 ks
kokosový cukr30 g
řepkový olej1 lžíce
špaldová mouka25 g
kvalitní hořká čokoláda30 g
Krém:
mascarpone250 g
lemon curd160 g
smetana na šlehání160 g
želatina3 plátky
Citronové želé:
velký citron1 ks
pomeranč1 ks
želatina3 plátky
rýžový sirup1 lžíce
Postup přípravy:

Za chvíli to bude vypadat, jakože se cpeme doma jen sladkým, ale když dítě zavelí: "Maminko, jdeme péct dort.", tak prostě jdeme. A já měla konečně možnost vyzkoušet nedávno koupený lemon curd.

Korpus

Vejce šleháme s cukrem 20 minut do husté pěny, poté už jen opatrně zapracujeme olej, rozpuštěnou zchladlou čokoládu a prosátou mouku.

Těsto nalijeme do formy, jejíž dno jsme vystlali pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 stupních zhruba 8 minut.

Po krátkém zchladnutí ostrým nožem korpus oddělíme od stěn formy a na boky vložíme tvrdou fólii, která nám usnadní vyndávání zkompletovaného dortu. 

Krém

Krém připravíme následovně. Ve smetaně necháme nabobtnat želatinu a pak ji nad plamenem necháme rozpustit. Nevaříme!

Smícháme mascarpone s lemon curd 

Do vlažné želatiny nejprve zamícháme pár lžic citronového krému a pak krátce zašleháme zbytek.

Krém nalijeme na korpus, obložíme tenoučkými plátky citronu a dáme do lednice ztuhnout.

Citronové želé

Jakmile je krém tuhý, připravíme závěrečné želé. 

Plátky želatiny opět podle návodu necháme nabobtnat v trošce vody a poté je nad plamenem rozpustíme. 

Do rozpuštěné želatiny přidáme šťávu z pomeranče, zbylého citronu a sirup, a tekutinu nalijeme na dort, který dáme znovu řádně ztuhnout do lednice, nejlépe do druhého dne.

Dort opatrně vyjmeme z formy, nožem uvolníme želatinu od fólie a fólii sloupneme. 

Krájíme ostrým nožem, který můžeme předtím namočit do horké vody.

TIP: 

Pokud neseženete bio citrony, doporučuji je namočit do octové vody (poměr voda/ocet 9:1) a máčet cca 20 minut, aby pustil chemický postřik.

Jestli vám vadí lehce nahořklá chuť citronové kůry, plátky před zdobením dortu oloupejte, případně ze zdobení vynechejte, či nahraďte pomeranči. I tak bude dort krásný a výborný.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno