Pažitka
Název:

Lepenice

vegan


Lepenice


Ingredience:
Ingredience:
brambory500 g
kysané zelí200 g
červená cibule1 ks
řepkový olej1 lžíce
sůl dle chuti
mletý či celý kmín špetka
čerstvé bylinky - majoránka, pažitka, petrželka dle chuti
Postup přípravy:

Jsou recepty, které se předávají z generace na generaci. A takovým receptem je lepenice. Ve stručnosti je to spojení šťouchaných brambor s kysaným zelím. Aneb velmi levné jídlo, které zasytí.

Osobně jej můžu jíst jen tak, ale také se dá jíst jako příloha nebo jen tak k nějaké dobré omáčce. Já sama si dokážu představit dokonalé spojení lepenice s houbovou omáčkou, ačkoliv to zní možná trošku divně.  A s čím byste toto chalupářské jídlo spojili vy?

  1. Brambory oškrábejte, překrojte je na čtvrtky a dejte je do hrnce s osolenou vodou.
  2. K bramborům přidejte kmín a dejte je vařit.
  3. Cibuli nakrájejte nadrobno a na rozpáleném oleji ji orestujte dozlatova.
  4. Na pánev k cibuli přidejte okapané kysané zelí a důkladně promíchejte.
  5. Zelí s cibulí poté smíchejte s uvařenými bramborami a šťouchadlem obojí prošťouchejte.
  6. Bylinky omyjte a nasekejte nadrobno.
  7. Vmíchejte je do lepenice a podle chuti ještě dosolte.
  8. Podávejte jen tak nebo jako přílohu.
Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Kateřina Homolová

    zavřít okno