Pažitka
Název:

Letní salát z rukoly, rajčátek, lesního ovoce s olejem z lískových oříšků


Letní salát z rukoly, rajčátek, lesního ovoce s olejem z lískových oříšků


Ingredience:
Ingredience:
celozrnné tětoviny hrst
rukola hrst
červená cherry rajčátka4 ks
žlutá cherry rajčátka4 ks
maliny malá hrst
borůvky malá hrst
jahody pár
feta sýr40 - 50 g
olej z lískových oříšků1 lžíce
Postup přípravy:

Jsem ostuda. Docela velká. Asi před měsícem, když jsem byla doma, mi přišly na zkoušku čtyři druhy olejů z Bohemia Olej. Pár dní před tím jsem z Bohemia Olej dostala email, jestli bych s nimi (s těmi oleji) chtěla vyzkoušet nějaké recepty. Chtěla jsem a moc ráda souhlasila s posláním, protože i přesto, že jsem o nich až do té doby neslyšela, zaujal mě například jejich youtube, kde najdete i spoustu video receptů a navíc druhy olejů, které vyrábějí a prodávají mi přišly dost zajímavé...

Jenže ... jsem prostě pomalá a tak jsem se k prvnímu receptu dostala až dnes. A to ještě náhodou. Jsem totiž sama doma a tak jsem si byla číst venku a v kině. Po cestě domů jsem se stavila v Grønlandu, v asi nejznámějším a nejlepším oslovském obchodu s ovocem a zeleninou. Borůvky, maliny i jahody mají teď v sezóně skoro zadarmo a ostatní zelenina a ovoce jsou taky za pár korun. Dneska jsem k tomu všemu přihodila ještě fetu... A když jsem přišla domů, "zrodil" se nápad na salát, který by Radan pravděpodobně nejedl, ale pro mě je jak stvořený. Je v něm všechno, co mám ráda. Rukola, celozrnné těstoviny, rajčátka, jahody, maliny, feta ... A pro dnešek ještě olej z lískových ořechů. Vlastně jsem tam původně chtěla dát hroznový olej, ale nakonec jsem si říkala, že nádech ořechů se k salátu bude hodit. A hodil.

Salát je díky rukole lehounce nahořklý, těstoviny jsou neutrální, feta slaná, ovoce a rajčátka sladké a olej to celé spojil výrazně oříškovou chutí. Přesto se chutě vůbec nebily. A tak jsem si říkala, že vám předám inspiraci. Takovou malou. A nakonec ho možná příště připravím i Radanovi.

Uvařte těstoviny podle návodu. Zatímco se těstoviny vaří, nakrájejte si rajčátka, jahody i sýr.

Do mísy dejte rukolu, přidejte těstoviny, pak všechny zbývající ingredience, zalejte olejem, promíchejte a můžete podávat.

Já si k tomu dala malou skleničku bílého vína. Akorát, když jsem šla salát fotit, nedošlo mi, že víno má korek, takové už jsem dlouho nepila, v Oslu většinou koupíte ty, co se dají otevřít jako obyčejná lahev.

Dobrou chuť! 

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Tereza Sehnalová

    zavřít okno