Pažitka
Název:

Levandulová bábovka


Levandulová bábovka


Ingredience:
změklé máslo200 g
třtinový cukr170 g
vejce4 ks
tvaroh (ideálně s jogurtovou kulturou)200 g
levandulové lístky (čerstvé nebo sušené) hrstka
hladká pšeničná mouka150 g
polohrubá celozrnná špaldová mouka150 g
kypřící prášek4 lžičky
vanilkový cukr1 pytlík
Ingredience:
Postup přípravy:

Přijela jsem z dovolené celá nadšená zkoušet nové věci. A protože mi už asi rok ležela v hlavě levandulová bábovka z některého z loňských Apetitů, a protože nám na zahradě krásná fialová levandule ještě pořád kvete, volba byla jasná. Kromě toho jsem nikdy nepekla bábovku.

Jak je mým dobrým zvykem, rozhodla jsem se recept číst až v průběhu pečení a jak jsem šikovná, všechno jsem to popletla. Díky mé nepozornosti jsem pravděpodobně udělala bábovku úplně jinou, ale přece tak hebkou, voňavou a žluťoučkou,... zkusíte ji taky?

Dáme rozehřát troubu na 180°C (pokud máte troubu horkovzdušnou, nebo pokud máte tmavou formu, stačí asi tak 170°C) a bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou nebo polohrubou moukou. Změklé máslo utřeme cukrem (ideální je použít robot) a následně po jednom vmícháme celá vejce.  Když nám vznikne hladká směs, vmícháme tvaroh. V druhé míse smícháme suché ingredience – levandulové kvítí, všechnu mouku, vanilkový cukr a kypřící prášek. Suchou směs za stálého míchání vsypeme k tekuté směsi a vyšleháme hladké těsto. To pak přendáme do formy na bábovku a dáme to trouby. Pečeme asi 45 minut (vpich špejlí vítán).

Záleží jen na Vás, jak moc levandulovou tuhle krásku chcete mít. Podle mě stačí do těsta opravdu troška – na ovonění a ozvláštnění bábovky. Nerada bych při jídle měla dojem, že koušu do mýdla. :)

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Sabina Stehnová

    zavřít okno