Pažitka
Název:

Levandulové knedlíčky s jahodovou omáčkou


Levandulové knedlíčky s jahodovou omáčkou


Ingredience:
Knedlíčky:
tvaroh (v papíru)250 g
vejce1 ks
stevie20 kapek
pohanková krupice + na obalení knedlíčků1 lžíce
levandulové květy1/2 lžičky
Omáčka:
jahody250 g
vanilkový extrakt1 lžička
med1 lžička
máta10 lístků
vanilkový puding1 lžíce
voda1 dcl
Postup přípravy:

Já prostě miluju jahodovou sezónu!!!! Jahody jíme doma ke snídani, obědu, svačině i večeři..no a mezi tím je chodím ujídat jen tak samotné!!  Jako každý rok, i letos nesměla chybět návštěva samosběru, kde jsem udělala zásoby do mrazáku (v zimě není nic lepšího!!!). Potřebuju si v něm ale nechat místo ještě na další ovoce, a tak vymýšlím stále nové jahodové recepty, které pak s radostí a láskou jíme. A víte co, je to skvělé!! A nemůžu vás ochudit o další skvělý jahodový recept, kterým jsou tyto báječné levandulové knedlíčky s jahodovou omáčkou.

Těsto je téměř jen z tvarohu, žádná mouka, žádný cukr, a díky tomu se v puse úplně rozplynou. Levandule jim navíc dodá skvělý šmrnc, který se krásně doplňuje s jahodami a čerstvou mátou. No prostě lahůdka a nejspíš moje nová závislost.

Tvaroh lehce osušíme papírovou utěrkou, abychom ho co nejvíce zbavili tekutiny. K vysušenému tvarohu přidáme vejce (nejlépe domácí), levandulové květy, stevii a lžíci pohankové krupice. Důkladně společně promícháme a pomocí lžíce tvoříme z těsta kuličky, které v rukou lehce vytvarujeme. Každý knedlíček ještě obalíme v pohankové krupici. Knedlíčky vaříme ve vroucí vodě cca 5 minut.

Na omáčku si připravíme jahody, které důkladně omyjeme a překrájíme na čtvrtiny. Dáme je do menšího hrnce, podlijeme 1 dcl vody a necháme na mírném plameni vařit cca 5 minut. Ve chvíli kdy jahody pustí dostatek tekutiny a změknou, rozmixujeme část ponorným mixerem. Chceme ale, aby v omáčce zůstaly i celé kusy jahod, takže stačí opravdu jen velmi krátce. K rozmixovaným jahodám přidáme puding a metličkou ho důkladně rozmícháme a necháme ještě cca 2 minuty provařit. Pak už nevaříme! Nakonec vmícháme natrhané lístky máty a necháme omáčku ještě lehce zchladnout. Až do vychladlé omáčky vmícháme med. Proč nesladím medem rovnou? Med při vysokých teplotách ztrácí veškeré cenné látky, kvůli kterým si ho tolik ceníme.

Knedlíčky podáváme přelité jahodovou omáčkou, ozdobené lístky čerstvé máty. Skvěle se hodí jako lehké hlavní jídlo, stejně tak dobře si na nich ale pochutnáte i ke svačině. 

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno