Pažitka
Název:

Libečkové " maggi " - polévkové ochucovadlo


Libečkové " maggi " - polévkové ochucovadlo


Ingredience:
Ingredience:
libečkové stonky a listy (po nasekání cca litr) plná velká mísa
kopřivové listy hrst
celerové listy hrst
sůl2 lžíce
slunečnicový olej na zakápnutí
Postup přípravy:

Libeček mám strašně ráda, je to moje nejoblíbenější bylinka do polévek, hlavně vývarů. Na zimu si dělám vždy do mrazáku zásoby posekaných bylinek do polévek, libeček, petrželku a pažitku. Nakrájím nadrobno, dám do plastových dobře uzavíratelných krabiček a celou zimu mám bylinky jako čerstvé. A co s těmi zbylými silnějšími stvoly? Zkuste toto domácí ochucovadlo, z koncentrované libečkové šťávy. Recept je z Dadalovy kuchařky.

Libeček, kopřivy i celer dobře omyjeme a najemno posekáme najemno. Můžete hodit i do mixéru a nasekat v něm, jen ne úplně na kaši. Posypeme solí a důkladně pomačkáme vařečkou nebo třeba paličkou z hmoždíře. 

Pak napěchujeme do sklenek, opravdu hodně mačkáme. Čím víc, tím bude více  šťávy. Můžeme pak zalít pro zlepšení trvanlivosti trochou oleje. Uchováváme v lednici. Zatím neznám trvanlivost tohoto dochucovadla, připravuji ho prvně, ale píší, že by mělo vydržet dlouho. Používáme na dochucení polévek, můžeme samozřejmě používat i drť, ale všeho opatrně, je to dost koncentrované a slané. 

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno