Pažitka
Název:

Líčka na černém pivu


Líčka na černém pivu


Ingredience:
Ingredience:
očištěná hovězí maso1,5 kg
černé pivo0,5 l
rajský protlak3 lžíce
javorový sirup nebo med2 lžíce
hladká mouka3 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
bobkový list3 ks
mrkev6 ks
větší brambory6 ks
malá šalotka12 ks
hnědé žampiony12 ks
slanina200 g
vepřové sádlo dle potřeby
hovězí vývar nebo voda dle potřeby
Postup přípravy:

Líčka se díky naší babičce staly stálicí v našem jídelníčku. Klasikou zvanou líčka na červeném víně jsem už hostila snad všechny naše přátelé. Rozhodla jsem se vymyslet i jiný recept, který by byl stejně rustikální jako ten s červeným vínem. No a co jiného by je mohlo důstojně doplnit, než černé pivo. Při pohledu na pekáč plný voňavého a křehkého mase v temné omáčce s jeden náš kamarád povzdechl, že těch líček je pro takový eintopf až škoda. Po prvním soustu tento názor změnil. Pochopitelně pokud neseženete líčka, použijte klidně hovězí krk nebo kližku, bude to stejně lahodné.

Očištěné hovězí maso rozkrájejte na větší kostky, osolte a opepřete a lehce obalte v hladké mouce. Velký pekáč nebo těžký hrnec rozpalte na plotně a nechte v něm rozpustit sádlo, na kterém opečte na kostičky nakrájenou slaninu. Na opečenou slaninu nasypte kostky masa a opečte ze všech stran do zlatova. K masu přidejte mrkev nakrájenou na 1 cm tlustá kolečka a bobkové listy. Vše zalijte černým pivem, přidejte rajčatový protlak a javorový sirup. Pečte v troubě rozehřáté na cca 150 stupňů přibližně 3 hodiny. Během pečení můžete eventuálně maso podlít vodou nebo vývarem. Zhruba po 2 hodinách pečení orestujte na lžíci sádla očištěné žampiony rozkrojené na poloviny a šalotku rozkrájenou na čtvrtky. Brambory očistěte, nemusíte je loupat, stačí pořádně omýt a nakrájejte na 1 cm tlusté plátky. Brambory společně s šalotkou a žampiony zamíchejte k masu a nechte dusit do měkka. Omáčku pochopitelně ochutnejte a dle potřeby dochuťte solí a pepřem. 
Takto připravená líčka podávejte s orosenou sklenicí piva a klidně je posypte lžičkou čerstvě nastrouhaného křenu.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno