Pažitka
Název:

Líčka na červeném víně


Líčka na červeném víně


Ingredience:
Ingredience:
hovězí líčka (1200 g)3 ks
Marináda:
šalotka nebo 1 cibule2 ks
česnek4 stroužky
mrkev1 - 2 ks
petržel1 ks
celer kousek
řapíkatý celer1 stonek
čerstvý zázvor3 cm
sušená rajčata několik
neoloupaný pomeranč a citron1 kolečko
skořice menší svitek
badyán1 hvězdička
libeček a šalvěj pár lístků
bobkový list1 ks
dobré suché červené víno1 láhev
koňak nebo armaňak frťánek
olivový olej pár kapek
vývar (nejlépe hovězí)300 ml
dobrý rajčatový protlak1 lžíce
kvalitní hořká čokoláda (zajímavá je i tam s chilli)2 - 4 kostičky (dle chuti)
sůl dle chuti
anglická slanina, žampiony nebo sušené houby dle chuti
Postup přípravy:

Ať už telecí nebo hovězí, líčka zažívají v našich končinách své znovuzrození.
Sehnat je není už naštěstí takový problém, když máte dobrého řezníka, a tak jsem i já podlehla jejich kouzlu. Jejich přípravou se mi podařilo „nakazit“ i nemálo přátel, fanoušků a čtenářů mého Facebooku a blogu...

Mám ráda pokrmy na víně, v naší napůl francouzské domácnosti jich připravujeme na tento způsob nemálo, tudíž i líčka čekal stejný osud.
Vymyslela jsem recept, nakoupila suroviny a pozvala přátele na testovací oběd.
Soudíc podle spokojených tváří, dopadl první pokus nadmíru dobře a ty další, pokaždé s malými obměnami podle momentální chuti, podobně.
Líčka se ujala a zařadila se ve skupině mých nejoblíbenějších kousků masa na dušení, kam patří i hovězí kližka a krk, na první místo.  
Na rozdíl od zmíněných dvou druhů mám ale líčka stále ve své blízkosti - v mrazáku. Ano, své oblíbence má mít člověk co nejblíže.

Líčka očistíme pouze od kousků, které se nám opravdu nelíbí, ale z osobní zkušenosti radím to s očistou nepřehánět. I ty nevzhledné kousky, které se nakonec krásně uvaří či i rozvaří, totiž předají pokrmu mnoho ze své chuti, i když se tak zpočátku netváří.
Maso poté nakrájíme na větší kusy.
Do mísy vložíme očištěnou zeleninu a citrusy nakrájené na kousky, přidáme koření, celé bylinky, vložíme kousky masa, zalijeme asi třetinou vína, koňakem, zakápneme olivovým olejem a vše promícháme.
Takto připravená líčka necháme v chladu odležet do druhého dne.

Takto připravená líčka necháme v chladu odležet do druhého dne.
Druhý den je třeba počítat s přibližně 4hodinovou přípravou. Mohu-li doporučit, je pokrm  ještě chutnější až následující den po uvaření, ale to je jen na vás.
Naložené maso se zeleninou slijeme do cedníku a necháme okapat. Tekutinu z marinády ale zachytíme!

V litinovém hrnci rozpálíme olivový olej, postupně přidáme okapané, případně i osušené maso, lehce poprášíme hladkou moukou a dohněda orestujeme.
Opečené maso vyjmeme a v témže hrnci orestujeme okapanou zeleninu a vše, co v cedníku z marinády zbylo, případně i slaninu. Nakonec přidáme orestované maso, rajčatový protlak, promícháme, zalijeme vínem z marinády, vývarem, zakryjeme pokličkou a vložíme do trouby předehřáté na 140 °C.
Líčka si v ní budou probublávat celkem asi tak 3 až maximálně 3,5 hodinky. Maso bude velmi měkké, nesmí se ale rozpadnout.

V polovině dušení přidáme zbytek vína z láhve, osolíme, a pokud jsme zvolili verzi s houbami, přidáme je v tuto chvíli též.
Asi tak 15 minut před dovařením přidáme postupně kousky čokolády (necháme je rozpustit, promícháme a ochutnáme), případně dosolíme a ještě pár minut necháme probublat. Závěrem odstraníme z pokrmu bylinky i koření. 

Hotový pokrm můžeme nést na stůl tak, jak je uvařen, nebo před podáváním vyjmeme maso z omáčky a tu pak propasírujeme.
Líčka servíruji nejčastěji s pečenou polentou, opečenými bramborovými šiškami, nebo připravím domácí špetzle. Chutnají i s dobrými těstovinami a řada lidí si je neumí představit jinak než s bramborovou kaší.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Dagmar Derré

    zavřít okno