Ingredience: | |
hermelín | 1 ks |
máslo | kousek |
pečený lilek | 1 ks |
sušená rajčata | pár |
česnek | 2 - 3 stroužky |
čerstvá bazalka nebo petrželka | hrstka |
sůl | dle chuti |
Skvělá pomazánka, se kterou překvapíte nejednu návštěvu....
Lilek rozpůlíme, dužinu nakrájíme do mřížky a posolíme. Necháme vypotit, poté otřeme papírovou utěrkou, potřeme zlehka olivovým olejem a dáme péct do trouby na 220°C. Upečeme dohněda.
Dužinu vydlabeme a necháme zchladnout. Do mixéru vložíme pokrájený hermelín, máslo, bazalku, česnek, sušená rajčata a chladnou dužinu lilku. Osolíme a rozmixujeme dohladka.
Podáváme s pečivem, nejlépe s opečenou bagetkou nebo toastem.
Poznámka
Lilky můžete upéct do zásoby, dužinu vydlabat, napěchovat do skleniček, zalít olivovým olejem, uzavřít a uchovat v lednici. Vydrží i několik týdnů.