Pažitka
Název:

Lilkové závitky s pestem z oliv a sušených rajčat

veganský recept


Lilkové závitky s pestem z oliv a sušených rajčat


Ingredience:
Ingredience:
menší lilek2 k
zelené olivy hrst
sušená rajčata6 ks
slunečnicová semínka3 lžíce
šalotka1 ks
česnek1 menší stroužek
olivový olej3 lžíce
provensálské bylinky dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
rukola hrst
Postup přípravy:

Tento recept je skvělý vždy, ale především teď v létě si ho užívám dvojnásob. Nejenže je zelenina mnohem chutnější a dostupnější, ale hlavně začíná období pikniků! Nevím jak vy, ale já jsem si pikniky zamilovala a kdyby to bylo možné, tak v trávě na dece snídám, obědvám i večeřím. Ten pocit svobody, společnost skvělých lidí, volného prostoru a zeleně všude kolem a sluneční paprsky mi dodávají tolik energie a já jsem v takových chvílích opravdu šťastná. 

A právě lilkové závitky nesmí na pořádném pikniku chybět! Jsou skvělé studené a můžete je přikusovat k salátu, s pečivem nebo prostě jen tak samotné. Minulý týden jsem pořádala piknik pro kamarády a sklidili velký úspěch, a to i u masožravců.

Dříve jsem milovala naplnit lilek ricottou a čerstvými bylinkami (je to skvělé, pokud nejste na rostlinné stravě, určitě to vyzkoušejte) a dlouho jsem přemýšlela čím to nahradit. Volba padla na kombinaci oliv a sušených rajčat, které zkrátka nikdy nemůžou zklamat.

A jaké kombinace máte nejraději vy?

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Lilek omyjeme, odřízneme vrchní část a nakrájíme ho na plátky silné cca 0,5 cm. Na plech dáme pečící papír a vyskládáme na ně plátky lilků. Potřeme je olivovým olejem, posypeme bylinkami, solí a pepřem. To samé uděláme i z druhé strany. Vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut do změknutí. Zhruba v polovině doby lilky obrátíme.

Zatímco se lilek peče, připravíme si náplň. Do mixéru hodíme oloupanou šalotku, česnek, olivy, sušená rajčata a slunečnicová semínka. Vše důkladně rozmixujeme. Během mixování bude nejspíš potřeba setřít směs ze stěn mixéru. Výsledné pesto by mělo mít hrubší strukturu, aby v něm byly cítit jednotlivé ingredience. Já to tak mám raději, vy si můžete vše rozmixovat úplně dohladka.

Upečené lilky necháme chvilku vychladnout. Po vychladnutí totiž lilek změkne a půjde hezky rolovat. Jednotlivé plátky potřeme pestem a poklademe několika lístky rukoly. Zarolujeme a podáváme.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno