Ingredience: | |
jahody | 1 kg |
cukr moučka | 900 - 1300 g |
kyselina citronová | 3 g |
šťáva z půlky citronu | dle chuti |
S domácím sirupem si můžete dopřát poctivou limonádu kdy budete chtít. Skvěle se hodí například na dětskou oslavu.
Očištěné jahody pokrájíme nebo rozmačkáme a zasypeme cukrem a necháme 3-4 dny odležet v chladu. Občas promícháme. Poté scedíme šťávu a přes plátýnko vymačkáme i stavu, která zbyla v jahodách. Do přeceděné šťávy přidáme kyselinu citronovou a rychle ji zahřejeme na teplotu 85 stupňů. Pokud nemáte teploměr, stačí zahřát tak, aby se objevila pěna, a těsně před varem vypneme. Přidáme šťávu z půlky citronu a ihned naléváme do vypláchnutých nahřátých lahví a uzavřeme. Necháme vychladnout a pak mícháme s vodou, ledem a čímkoli dalším na co máme chuť.
Podrobné info: