Pažitka
Název:

Linecké cukroví


Linecké cukroví


Ingredience:
Ingredience:
hladká výběrová mouka470 g
moučkový cukr150 g
vanilkový cukr1 balíček
Hera (já dávám na půl s máslem)310 g
vejce1 ks
kůra z dobře očištěného citronu (lze vynechat) dle chuti
nejlépe rybízová marmeláda nebo jiná na spojení
Postup přípravy:

Recepty na Vánoční cukroví není nikdy dost. Pokud jíte rádi slepované cukroví, jste na tom správném profilu.

Do velké, hluboké mísy dáme mouku a cukr. Dlaní utvoříme důlek do kterého přidáme vejce, na menší kousky pokrájený změklý tuk, kůru a vše dobře propracujeme. Těsto necháme chvíli odpočinout(v lednici lze i zabalené v mikrotenu několik dní, podle času).
Odpočinuté těsto rozdělíme na 4díly. Vál si mírně poprášíme moukou, váleček na těsto také a lehkým tlakem každý kus těsta rozválíme na tloušťku cca 4mm.
Vedle připraveného plátu si nasypeme trošku mouky, do které“máčíme“vykrajovátka a do těsta vytlačujeme námi oblíbené tvary. Příborovým nožem každý kousek podebereme, přeneseme na plech vyložený silikonovou podložkou, nebo pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme do slabého zrůžovění, cca 8minut(každý podle své trouby, jak je zvyklý).
Hotové, vychladlé cukroví potřeme z jedné strany marmeládou a lehce přitiskneme druhý stejný díl.
Narovnáme do uzavíratelné nádoby a necháme uležet.
Moučkovým cukrem sypeme před podáváním. 

Toto těsto mám od své přítelkyně Pavlušky, když se v Bzenci učila na cukrářku.Používám ho již mnoho let a málokdy se mi stane, že se některý kousek rozlomí. S těstem se velice dobře pracuje.
Většinou se různá těsta zadělávají přímo na vále. Já je raději dělám v hluboké míse,tolik se kolem nenašpiní.

Podrobné info:
Počet porcí40 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Drahomíra Kořínková - Kocíková

    zavřít okno