Pažitka
Název:

Linecké cukroví se skořicí a nasekanými praženými mandlemi


Linecké cukroví se skořicí a nasekanými praženými mandlemi


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka300 g
moučkový cukr100 g
vanilkový cukr se skořicí1 balíček
máslo200 g
žloutek + bílek na potření cukroví1 ks
kůra z poloviny citronu dle chuti
mandle i se slupkou1 balíček
jahodová marmeláda dle potřeby
mouka na poprášení válu
Postup přípravy:

Linecké je prostě linecké... Jakmile se rodince naservíruje na stůl, mizí jako první. A což teprve, když jej ozdobíte nahrubo nasekanými praženými mandlemi a těsto lehce zaprášíte skořicí. Pak opravdu popřemýšlejte, kam tohle výtečné cukroví schovat, neboť se jinak "nedožije" rána a vy máte jasno, že musíte péct další várku.

Všechny ingredience na těsto včetně vanilkového skořicového cukru smícháme a vypracujeme z nich těsto, které necháme přes noc ve fólii odpočinout v lednici. Druhý den těsto rozválíme a vykrajujeme tvary (já jsem zvolila hvězdičky a kolečka. Vykrájené tvary dáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do trouby na 180 st. na cca 12 minut.

Do malého hrnce s vroucí vodou vysypeme neoloupané mandle, necháme 5 minut povařit. Stáhneme z plotny, vodu slijeme a všechny mandle zbavíme slupek. Oloupané mandle si položíme na prkénko a nasekáme ostrým nožem na malé kousky. Rozpálíme si pánev nasucho, nasekané kousky mandlí na ní opražíme a dáme si je na stranu do mističky.

Hotově upečené linecké kousky cukroví , které mají uprostřed vykrojený ozdobný otvor a budou tvořit horní díl slepeného cukroví, potřeme rozkvedlaným bílkem a posypeme je praženými kousky mandlí. Spodní díly potřeme jahodovou marmeládou a díl s praženými mandlemi a díl potřený marmeládou položíme na sebe.

Podrobné info:
Počet porcí25 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Šárka Ledová

    zavřít okno