Pažitka
Název:

Linecké koláčky s tvarohem


Linecké koláčky s tvarohem


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka350 g
moučkový cukr100 g
změklé máslo100 g
celé vejce1 ks
žloutek (bílek využijeme na potření koláčků)1 ks
vanilkový cukr1 ks
prášek do pečiva1 ks
mléko (dle potřeby)1 - 3 lžíce
Náplň:
tvaroh ve vaničce nebo 500 g tvarohu v alobale750 g
cukr100 g
žloutky2 ks
vanilkový extrakt1/2 lžičky
rozinky nebo marmeláda na ozdobu
Dokončení:
rozehřáté máslocca 50 g
rum2 lžíce
moučkový cukr dle chuti
Postup přípravy:

Tenhle recept je skoro 4 roky starý, ale pořád stejně skvělý! Tak jsem ho pro vás vytáhla z historie, přefotila a doufám, že bude chutnat. 

Když jsem tyhle linecké koláčky pekla poprvé, nezadařilo se tak, jak bych si přála. Chuť byla ale úžasná, a tak jsem věděla,  že je musím příště zkusit znovu a dám si pozor na náplň, která mi původně hodně tekla, a dost jí zbylo. Recept je od babičky mojí kamarádky Zuzky. Já jsem jen upravila náplň, aby se mi nestávalo to, co poprvé.

Pokud použijete vaničkový tvaroh, začněte tím, že ho necháte dvě hodiny před pečením okapat přes plátýnko. 

Těsto:

V míse utřeme cukr s máslem,  žloutkem a jedním vejcem. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme k máslové směsi. Vypracujeme drobivé těsto a podle potřeby přidáváme po lžících mléko tak, aby vzniklo kompaktní nelepivé těsto. 

Těsto vyválíme asi na 0,5 cm vysokou placku a pomocí vykrajovátka nebo skleničky vykrajujeme kolečka, která přesuneme na plech vyložený pečícím papírem (tato dávka vyjde na 2-3 plechy). Rozšleháme bílek a potřeme jím kraje koláčků. 

Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzduch na 160°C). 

Náplň:

V případě vaničkového tvarohu ho asi dvě hodiny před pečením necháme přes plátýnko vykapat a lehce vymačkáme, abychom odstranili přebytečnou vodu. Tvaroh v kostce můžeme použít rovnou. Dobrý je ještě bezlaktozový tvaroh z Alberta - je dost tuhý, ač je ve vaničce, takže potřebuje maličko rozředit mlékem.

Tvaroh, cukr, žloutky a vanilkový extra rozmícháme dohladka (místo extraktu lze použít vanilkový cukr a o to méně dát klasického cukru). Krém vložíme do zdobícího sáčku s větší špičkou a nastříkáme na linecké kolečka připravené na plechách. Do středu každého koláčku dáme rozinku, případně jiné sušené drobné ovoce a nebo trochu marmelády. 

Vložíme do trouby a pečeme 15-20 minut dozlatova. 

Dokončení:

Ještě horké koláčky přímo na plechu potřeme rozehřátým máslem smíchaným s rumem a pocukrujeme. Necháme zcela vychladnout.

Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno