Pažitka
Název:

Linecké košíčky s rybízem


Linecké košíčky s rybízem


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka250 g
máslo150 g
cukr krupice60 g
žloutek2 ks
nastrouhaná kůra z bio citronu1/2 lžíce
Náplň:
rybíz200 g
rybízová marmeláda10 lžiček
cukr moučka100 g
bílek2 ks
Postup přípravy:

Máte rádi linecké cukroví? Zkuste použít linecké těsto a připravit si něj skvělý dezert v podobě plněných košíčků.

Na vál nasypeme mouku, přidáme pokrájené máslo, cukr, kůru, žloutky a vypracujeme těsto. Dáme do lednice asi na 1/2 hodiny odpočinout.
Pak vyválíme placku asi 2mm silnou a vykrájíme kolečka o průměru asi 12 cm. 10ti centimetrové formičky na dortíky vymažeme tukem a vložíme do nich vykrájené těsto. Uhladíme a přebytečné těsto odřízneme. Na dno každého koláčku dáme 1 lžičku rybízové marmelády, rozetřeme po dně a na to pak urovnáme rybíz.
Dáme do trouby vyhřáté na 180°C asi na 10 minut - dokud těsto nezrůžoví. Zatím vyšleháme bílky, a když je sníh téměř hotový, přidáváme postupně moučkový cukr. Ušleháme tuhý sníh.
Koláčky vyndáme z trouby a dáme na ně vrstvu sněhu, který jsme si přendali do zdobícího sáčku. Vrátíme do trouby a dopečeme ještě asi 10 minut - dokud sníh nezrůžoví. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Vyndáme z formiček a dozdobíme.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Václav Spal

    zavřít okno