Pažitka
Název:

Linecký koláč plný tvarohu se švestkami a drobenkou


Linecký koláč plný tvarohu se švestkami a drobenkou


Ingredience:
Těsto:
máslo100 g
cukr moučka50 g
vanilkový cukr1 balíček
vejce1 ks
hladká mouka220 g
prášek do pečiva1/4 lžičky
sůl špetka
Náplň:
tučný tvaroh ve vaničce500 g
cukr moučka50 g
vanilkový cukr1 balíček
vejce2 ks
švestky dle potřeby
Drobenka:
polohrubá mouka100 g
cukr krupice50 g
máslo50 g
skořice1/2 lžičky
Postup přípravy:

V neděli večer jsme se vrátili z dovolené a doma to vypadalo jak u snědeného krámu. V pondělí dopoledne jsem stihla jen nákup na farmářských trzích, takže jsem se zásobila ovocem a zeleninou, ale to bylo vše. Jelikož potřeba domácího koláče k odpolední kávě byla silná, prohrabala jsem vybílenou lednici a našla jen vejce, máslo a tvarohy, kterým se blížila doba spotřeby. A tak vznikl tenhle koláč - povstal z nouze, ale chuťově nuzný rozhodně není. Linecké těsto, na něm vrstva tvarohu doplněná o švestky a skořicovou drobenku. Tak trochu variace na kynutý koláč se švestkami, ale bez kynutého těsta a s větším množstvím tvarohu.

Těsto:   

Máslo necháme  povolit a společně s oběma cukry utřeme do světlé pěny. Přidáme vejce a propojíme. V jiné míse smícháme sůl, mouku a prášek do pečiva, přidáme k máselné směsi a vypracujeme linecké těsto.

Těsto rukama natlačíme na dno a boky koláčové formy (já mám 27 cm v průměru) a vložíme do lednice odpočinout, než připravíme zbytek koláče (tenhle krok lze přeskočit, pokud nemáte místo v lednici)

Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C). 

Náplň:  

Švestky omyjeme, odstopkujeme, vypeckujeme a nakrájíme: větší plody na čtvrtiny, menší plody stačí na polovinu. Švestek je potřeba "pohyblivé" množství podle velikosti formy. Mně stačilo asi 450 g (míněno plodů s peckami), pokud máte formu větší, můžete se dostala i na 3/4 až kilo švestek. 

Tvaroh, oba cukry a vejce vložíme do mísy a drátěnou metlou v ruce lehce prošleháme a tím spojíme.

Koláčovou formu s těstem vyndáme z lednice, nalijeme na těsto tvarohovou směs a poklademe švestkami řeznou stranou nahoru.

Drobenka:

Studené máslo nakrájíme na kostičky, zasypeme moukou, cukrem a skořicí a rukama vypracujeme sypkou drobenku. Tou bohatě posypeme švestky na vrchu koláče.

Koláč vložíme do trouby  pečeme 50-60 minut do zlatova. A nebo to poznáte i tak, že tvaroh v náplni začne celý koláč zvedat od krajů nahoru. Jakmile se začne zvedat i střed, koláč je hotový. 

Necháme vychladnout a podáváme.Výborný je ještě vlahý cca 3 hodiny po upečení, ale i druhý den vychlazený z lednice. 

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno