Ingredience: | |
polohrubá mouka | 20 dkg |
máslo rozpuštěné | 7 dkg |
cukr | 7 dkg |
sůl | špetka |
prášek do pečiva | 1 balíček |
droždí | 1 dkg |
mléko | 1/4 l |
vejce | 1 ks |
Drobenka: | |
polohrubá mouka | 14 dkg |
cukr krupice | 10 dkg |
tuk (máslo či Hera) | 10 dkg |
ovoce (černý rybíz, borůvky, červený rybíz, ostružiny...) | dle potřeby |
Rychlý, výborný koláč s ovocem snad nezůstane ležet ladem na žádném stole domácnosti. Natrhejte ovoce na zahrádce a jdeme péct.
Nejprve si připravíme kvásek z droždí se lžičkou cukru a 2 lžičkami vlažného mléka. Až nám kvásek vzejde, smícháme s ostatními surovinami. Těsto je poměrně řídké, proto vylijeme na vymazaný a vysypaný pekáč (můžeme samozřejmě použít i pečící papír), poházíme drobným ovocem (černý rybíz, borůvky, červený rybíz, ostružiny atd.), posypeme drobenkou a dáme péci na 160°C na cca 30 min. (samozřejmě zkoušíme špejlí, každému peče trouba trošku jinak).
Drobenku si připravíme tak, že všechny suroviny si nasypeme do mísy a prsty pěkně všechno dohromady rozžmouláme/rozdrobíme.
Podrobné info: