Pažitka
Název:

Lívance s chia, goji, malinami a cukrovou vatou


Lívance s chia, goji, malinami a cukrovou vatou


Ingredience:
Ingredience:
vejce3 ks
celozrnná špaldová mouka115 g
bezfosfátový prášek na pečení1 a 1/2 lžičky
mléko140 ml
třtinový cukr1 lžička
chia semínka2 lžíce
goji - kustovnice čínská2 lžíce
sůl špetka
čerstvé maliny125 g
zakysaná smetana4 lžíce
kvalitní bílý jogurt2 lžíce
cukr moučka dle chuti
cukrová vata dle chuti
rostlinný olej dle potřeby
Postup přípravy:

Trocha extravagance! Cukrová vat na lívance! A proč by ne. Zírala na mě z nákupní tašky, krásně ladila k malinám a dodala lívancům zase něco navíc.

Lívancové těsto

1. Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků do dvou středně velkých nádob.

2. Ke žloutkům přidejte mouku, prášek do pečiva, třtinový cukr, chia semínka, goji, mléko a důkladně smíchejte.  

3. Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh.

4. Sníh opatrně zapracujte do směsi.

5. Na středně rozpálenou pánev, potřenou rostlinným olejem (používejte štětec, tuk tak budete mít po celé pánvi a jen v tenké vrstvě), nalévejte postupně těsto (pokud chcete mít dokonalé tvary, můžete použít i speciální pánev na lívance).

6. Jakmile jde lívanec lehce od pánve, je nafouknutý a má zlatavé okraje - můžete jej obrátit. Pánev nemějte příliš rozpálenou - lívance by se připlovali.

7. Na druhé straně smažte jen maximálně 30 sekund.

8. Takto postupujte i se zbytkem těsta.

Malinový krém

1. Zakysanou smetanu smíchejte spolu s jogurtem.

2. Přidejte omytou část malin a společně rozmixujte. 

3. Dochuťte moučkovým cukrem dle potřeby.

4. Případně můžete dát rovnou vše do chopperu/kuchyňského robota a rozmixovat vše v něm.

Dokončení

1. Hotový lívanec vždy potřete malinovým krémem a dejte na něj pár malin. Přikryjte dalším lívancem a takto postupujte, dokud nebudou mít lívance vámi požadovanou výšku.

2. Na vrchní lívanec dejte větší lžíci malinového krému, ozdobte malinami a kusem cukrové vaty.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Martina Skácelová

    zavřít okno