

| Ingredience (cca 25 lívanečků o průměru 8 cm): | |
| hladká mouka | 250 g | 
| kypřící prášek do pečiva | 1 lžička | 
| jedlá soda | 1 lžička | 
| cukr (nemusí být) | 1 lžíce | 
| sůl | špetka | 
| podmáslí | 500 ml | 
| vejce | 2 ks | 
| vanilkový extrakt | 1 lžička | 
| máslo, rozpuštěné a lehce zchladlé | 60 g | 
Nový recept na lívanečky se vždycky hodí, zvlášť když obsahuje nějakou ingredienci, kterou je potřeba zužitkovat (čti: podmáslí). Tenhle hned překvapivě zaútočil na první místo v naší domácí lívancové hitparádě. Určitě jsme ho nedělali naposledy.
V míse smícháme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, cukr a sůl, zvlášť prošleháme mléko s vajíčkem a vanilkou, přilijeme ho k sypké směsi a krátce promícháme. Nakonec přilijeme rozpuštěné máslo a metličkou rychle vymícháme těsto. Malé hrudky v těstě necháme.
Tip: Důležité je těsto nepřemíchat, mícháme ho opravdu krátce, jen aby se suroviny spojily. Díky tomu budou lívanečky opravdu nadýchané. Přemíchané těsto se v tomto případě rovná ploché lívance.
Na pánvi nebo v lívanečníku na kapce oleje dozlatova smažíme malé lívanečky. Otáčíme, jakmile se okraj zpevní a na povrchu se objeví malé praskající bublinky. Přebytečný tuk můžeme odsát papírovým ubrouskem.
Podrobné info: