Pažitka
Název:

Lívanečky z podmáslí


Lívanečky z podmáslí


Ingredience:
Ingredience (cca 25 lívanečků o průměru 8 cm):
hladká mouka250 g
kypřící prášek do pečiva1 lžička
jedlá soda1 lžička
cukr (nemusí být)1 lžíce
sůl špetka
podmáslí500 ml
vejce2 ks
vanilkový extrakt1 lžička
máslo, rozpuštěné a lehce zchladlé60 g
Postup přípravy:

Nový recept na lívanečky se vždycky hodí, zvlášť když obsahuje nějakou ingredienci, kterou je potřeba zužitkovat (čti: podmáslí). Tenhle hned překvapivě zaútočil na první místo v naší domácí lívancové hitparádě. Určitě jsme ho nedělali naposledy.

V míse smícháme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, cukr a sůl, zvlášť prošleháme mléko s vajíčkem a vanilkou, přilijeme ho k sypké směsi a krátce promícháme. Nakonec přilijeme rozpuštěné máslo a metličkou rychle vymícháme těsto. Malé hrudky v těstě necháme. 

Tip: Důležité je těsto nepřemíchat, mícháme ho opravdu krátce, jen aby se suroviny spojily. Díky tomu budou lívanečky opravdu nadýchané. Přemíchané těsto se v tomto případě rovná ploché lívance.

Na pánvi nebo v lívanečníku na kapce oleje dozlatova smažíme malé lívanečky. Otáčíme, jakmile se okraj zpevní a na povrchu se objeví malé praskající bublinky. Přebytečný tuk můžeme odsát papírovým ubrouskem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno