

| Ljutenice: | |
| velký lilek | 1 ks | 
| velké červené papriky | 5 ks | 
| rajčata (masitá) | cca 1 kg | 
| cibule | 1 ks | 
| česnek | 4 - 5 stroužků | 
| zelená petrželka a saturejka | dle chuti | 
| sůl, pepř | dle chuti | 
| cukr | dle chuti | 
| rostlinný olej | cca 80 ml | 
| Ajvar: | |
| větší lilek | 1 ks | 
| červené papriky | 6 - 8 ks | 
| chilli paprička nebo sušené chilli | 1 ks | 
| česnek | 5 stroužků | 
| rostlinný olej | cca 50 ml | 
| vinný ocet | 1/2 - 1 lžíce | 
| sůl | dle chuti | 
V létě, kdy je hojnost paprik, rajčat a lilků, z nich nutně potřebuji něco připravovat. Hlavně skvělé balkánské směsi, jako je ljutenice a ajvar. Kdysi jsem tyhle lahůdky ochutnala u moře, s rozpečenými bagetkami, grilovanou zeleninou a masem, a od té doby jsem si je zamilovala.
V některých oblastech se ljutenice připravuje bez lilků, ale já osobně jsem jedla obě verze a musím říct, že s tím lilkem je mnohem lepší, krémovější a chutnější. Bez lilku mi to přijde jako rozmixované lečo. V obchodech lze najít ve sklenkách obě verze.
A ajvar je někde pouze z pečených paprik, jinde směs pečených lilků, červených paprik, česneku a může být i pikantnější díky chilli. Má trochu červenější barvu než ljutenice a je rozmixovaný najemno.
Oboje můžete použít i třeba pod maso nebo zeleninu při pečení. No co vám tady budu o nich dlouze psát, jdeme na recepty.
LJUTENICE:
Rajčata nařízněte zlehka do kříže a spařte vroucí vodou. Slijte a nechte zchladnout tak, abyste je mohli zbavit slupky. Lilek rozkrojte podélně na poloviny, dužinu nakrojte do mřížky (viz.foto) a pomažte trochou oleje. Spolu s celými paprikami lilek položte řeznou plochou nahoru na plech a vložte pod rozpálený gril. Na paprikách se začnou tvořit černé puchýře, což je žádoucí. Otáčejte je tak, aby byly "spálené" ze všech stran. Lilek opečte dohněda a doměkka. Papriky vložte do mikrotenového sáčku nebo dejte do misky a zakryjte neprodyšně potravinářskou folií. Zapařením se vám papriky budou dobře loupat. Nechte zchladnout a zbavte papriky slupky a jádřince.
V hrnci rozpalte olej, orestujte na něm na kostičky nakrájenou cibuli. Oloupaná rajčata nasekejte nadrobno a spolu s posekaným česnekem přidejte k cibuli. Z lilku vydlabejte lžící dužinu a spolu s paprikami také posekejte nadrobno. Přidejte k rajčatům, směs osolte, opepřete, trochu přislaďte cukrem a dolijte zbytek oleje. Duste při nižší teplotě, dokud směs nebude přiměřeně hustá. Nakonec přidejte posekané bylinky, dochuťte. Můžete použít ihned, teplé i po zchladnutí, nebo uchovat na později. Naplňte do sklenek a sterilujte při 80°C 20 minut.
AJVAR:
Začněte pečením lilku a paprik jako u výše psaného receptu na ljutenici. Papriky taktéž pak zbavte slupky a jádřince a lilek vydlabejte. Oboje posekejte. Vložte do hrnce, přilijte olej, trochu octa, osolte, v případě, že chcete ajvar pikantní, přidejte posekanou chilli papričku nebo drcené chilli. Vařte při mírné teplotě alespoň půl hodiny, občas promíchejte, ať se směs nepřichytí ke dnu. Přidejte posekaný česnek, nechte s ním 5 minut provařit a směs rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte případně solí nebo octem a ještě chvilku provařte. Sterilovat můžete stejně jako u ljutenice.
Podrobné info: