

| Ingredience: | |
| losos (filet) | 450 g |
| brambory | 450 g |
| mrkev | 1 ks |
| rybí vývar (zeleninový, kuřecí) | 1,2 l |
| smetana ke šlehání | 250 ml |
| máslo (ideálně přepuštěné) | 50 g |
| pórek | 1 ks |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| čerstvý kopr | k podávání |
Smetanová lososová polévka s koprem v poslední době kouká z každého časopisu. Tahle verze je z Apetitu a kombinace lososa, kopru a brambor je podle mé chuti neodolatelná.
Navíc je to takové na první pohled luxusní jídlo a přitom vám na něj stačí jeden vařič.
Ideální třeba na víkendové vaření na chalupě.
V hrnci rozehřejte máslo a přidejte na tenká kolečka krájený pórek (pouze bílou a světle zelenou část). Na mírném ohni nechte asi 7 minut zesklovatět (pozor, pórek by neměl zhnědnout ani se připéct).
Mrkev nakrájejte na tenká kolečka a brambory na kostičky.
Do hrnce přilijte vývar, přidejte nakrájenou zeleninu a vařte na středním plameni 20 minut, nebo dokud nejsou brambory skoro hotové.
Lososa zbavte kůže a případných kostí. Pokrájejte na kostky a přidejte do hrnce. Přilijte i smetanu a přiveďte k varu. Poté ihned stáhněte z ohně, chvilku počkejte, ať není polévka úplně vařící a přidejte nadrobno posekaný kopr. Podle chuti osolte a opepřete. Nechte chvilku odstát, ať se polévka koprem krásně provoní (tak 10 minut) a můžete podávat.
Podrobné info: