Pažitka
Název:

Lokše s povidly a mákem

vegetariánský recept


Lokše s povidly a mákem


Ingredience:
Ingredience:
vařené moučné brambory300 g
hladká mouka80-100 g
sůl1/4 lžičky
sádlo / máslo na potření1 lžíce
švestková povidla1 bal
mák mletý1 bal
moučkový cukr na posypání1 lžíce
Postup přípravy:

Když se řekne lokše, představím si je s povidly a zasypané hromadou máku. Tyto tenké bramborové placky jdou ale připravovat i na slano, úžasné jsou třeba s kysaným zelím a trochou opečené slaniny nebo jako příloha k pečené huse. Vy si na ně nezapomeňte nakoupit moučné brambory (typu C) od českých zemědělců a pak si je potřete rozpuštěným máslem. Já osobně miluji přesně taková jednoduchá jídla z několika surovin, která udělají velkou parádu.

Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle (brambory musí být nastrouhané opravdu najemno). Poté přidáme hladkou mouku, sůl a vypracujeme hladké těsto. 

Poté si utvoříme váleček, který rozdělíme na 8-10 dílků. Každý díl vyválíme na placku silnou asi 1-2 mm (přiměřeně podsypáváme podle potřeby moukou). 

Placky opékáme na sucho na rozpálené pánvi z obou stran. Upečené lokše omastíme rozpuštěným sádlem nebo máslem a přiklopíme miskou, aby zvláčněly. 

Placky potřeme povidly, zarolujeme jako palačinky a posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno