Pažitka
Název:

Losos marinovaný s červenou řepou a koprem


Losos marinovaný s červenou řepou a koprem


Ingredience:
Ingredience:
losos bez kůže1 filet (cca 900 - 1000 g)
větší červená řepa2 ks
třtinový cukr150 g
hrubá sůl150 g
čerstvě drcený černý pepř1 lžíce
bobkový list rozlámaný na malé kousky2 ks
drcené kuličky jalovce4 ks
nasekaný estragon2 vrchovaté lžíce
čerstvý kopr1 svazek
Dip:
zakysaná smetana1 kelímek
jemně sekaný kopr hrst
sůl dle chuti
pepř špetka
Postup přípravy:

Doma se nemůžeme dohodnout. Je lepší Gravad lax marinovaný s citrusovou kůrou nebo s bylinkami a červenou řepou? Jestli se také nemůžete rozhodnout, tak ten s citrusovou kůrou se mi zdá trochu vánoční. Asi to dělají nejen pomeranče, ale i koření. A losos s červenou řepou je jarní a letní. S čerstvým koprem a estragonem. Lahůdka!

Červenou řepu oloupejte a nastrouhejte nahrubo (je dobré použít gumové rukavice). Přidejte cukr, sůl, všechno koření a jemně sekané bylinky. Směs dobře promíchejte.
Připravte si nádobu s rovným dnem, přibližně velikosti lososového filetu. Na dno navrstvěte polovinu směsi, položte lososa a překryjte druhou půlkou směsi. Vše přetáhněte potravinovou fólií a zatižte, například prkýnkem.
Namarinovaného lososa uložte na 2 dny do ledničky.
Po 2 dnech vyndejte lososa z marinovací směsi, opláchněte a osušte. Nasekejte nadrobno druhou půlku svazku kopru a lososa v něm z obou stran obalte. 
Krájejte na tenké plátky a podávejte s dipem ze zakysané smetany.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Pavlín Stachová

    zavřít okno