

| Ingredience: | |
| losos s kůží | 1 plátek (150 - 200 g) | 
| sůl | špetka | 
| čerstvě mletý pepř | špetka | 
| olej | trochu | 
| Omáčka (cca 250 ml): | |
| máslo | 125 g | 
| žloutek | 2 ks | 
| nahrubo rozdrcené kuličky bílého pepře | 1/2 lžičky | 
| bílý vinný ocet nebo bílé suché víno | 2 lžíce | 
| voda | 2 lžíce | 
| čerstvě vymačkaná šťáva ze čtvrtky citronu | dle chuti | 
| mleté chilli | špetka | 
| sůl | špetka | 
Holandská omáčka skvěle vyzdvihne chuť lososa a vytvoří dokonalou kombinaci chutí....
Potřeného lososa olejem, osoleného a opepřeného vložíme na rozpálenou těžkou pánev kůží dolů z každé strany cca 3,5 min. Poté dáme do trouby rozehřáté na 160 stupňů na 10 minut.
Holandská omáčka
V rendlíku přiveďte k varu vodu s octem a drcenými kuličkami pepře. Snižte plamen a tekutinu zredukujte přibližně o jednu třetinu. Sundejte z ohně a nechte vychladnout.
Zchladlou tekutinu přeceďte do keramické nebo žáruvzdorné skleněné misky, přidejte do ní žloutky a směs vyšlehejte.
Připravte si hrnec s vodou a misku na něj položte. V takto připravené vodní lázni šlehejte směs přibližně 5 minut, až zhoustne a bude vláčná, lesklá a hladká.
Sundejte misku z vodní lázně a pomalu do ní přilévejte tenkým pramínkem rozpuštěné máslo. Opět šlehejte, až je omáčka hustá a lesklá.
Nakonec do omáčky přidejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, sůl, pepř a mleté chilli. Ihned podávejte.
Podrobné info: