Pažitka
Název:

Losos s holandskou omáčkou


Losos s holandskou omáčkou


Ingredience:
Ingredience:
losos s kůží1 plátek (150 - 200 g)
sůl špetka
čerstvě mletý pepř špetka
olej trochu
Omáčka (cca 250 ml):
máslo125 g
žloutek2 ks
nahrubo rozdrcené kuličky bílého pepře1/2 lžičky
bílý vinný ocet nebo bílé suché víno2 lžíce
voda2 lžíce
čerstvě vymačkaná šťáva ze čtvrtky citronu dle chuti
mleté chilli špetka
sůl špetka
Postup přípravy:

Holandská omáčka skvěle vyzdvihne chuť lososa a vytvoří dokonalou kombinaci chutí....

Potřeného lososa olejem, osoleného a opepřeného vložíme na rozpálenou těžkou pánev kůží dolů z každé strany cca 3,5 min. Poté dáme do trouby rozehřáté na 160 stupňů na 10 minut.

Holandská omáčka

V rendlíku přiveďte k varu vodu s octem a drcenými kuličkami pepře. Snižte plamen a tekutinu zredukujte přibližně o jednu třetinu. Sundejte z ohně a nechte vychladnout.

Zchladlou tekutinu přeceďte do keramické nebo žáruvzdorné skleněné misky, přidejte do ní žloutky a směs vyšlehejte.

Připravte si hrnec s vodou a misku na něj položte. V takto připravené vodní lázni šlehejte směs přibližně 5 minut, až zhoustne a bude vláčná, lesklá a hladká. 

Sundejte misku z vodní lázně a pomalu do ní přilévejte tenkým pramínkem rozpuštěné máslo. Opět šlehejte, až je omáčka hustá a lesklá.

Nakonec do omáčky přidejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, sůl, pepř a mleté chilli. Ihned podávejte.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Milan Šesták

    zavřít okno