Pažitka
Název:

Losos s hráškem a pomerančovo-tymiánovou omáčkou


Losos s hráškem a pomerančovo-tymiánovou omáčkou


Ingredience:
Ingredience:
losos2 filety
sůl dle chuti
pepř špetka
ghí trochu
Omáčka:
větší pomeranč1 ks
koňak pár kapek
med1 lžíce
sůl dle chuti
pepř špetka
tymián pár snítek
citron pár kapek
máslocca 20 g
ghí1 lžička
Hrášek:
menší cibule1/2 ks
hrášekcca 300 g
ghí trochu
sůl dle chuti
pepř špetka
Postup přípravy:

Ryba by neměla na našich stolech rozhodně chybět. proto přináším jeden jednoduchý recept na výborného lososa, který nadchne každého milovníka ryb. Děti ho milují samozřejmě též.

Postup přípravy omáčky:
Z pomeranče jsem nejdřív ostrouhala kůru a pokrájela. Pomeranč jsem poté rozdělila na poloviny, z nichž jednu jsem oloupala a pokrájela na kousky a dala spolu s kůrou opéct na rozehřáté ghí. Chvíli jsem opékala a poté přilila koňak a nechala odpařit. Pak jsem přidala vymačkanou šťávu z druhé poloviny pomeranče a uvedla do varu, pak jsem to přecedila přes sítko a trochu zredukovala šťávu, přidala tymián a med a nechala rozpustit. Dochutila jsem solí a pepřem. Pak jsem to vypnula, zakápla citronem a vmíchala studené máslo.

Postup přípravy lososa:
Filet z lososa osolíme, opepříme a opečeme na pánvi na ghí nebo jiném tuku. Opékáme podle velikosti lososa asi 5-10 minut tak, aby nebyl syrový, ale nebyl vysušený. Nakonec zdobíme tymiánem.

Postup přípravy hrášku:
Cibuli nakrájíme nadrobno a na troše ghí ji opékáme do sklovata. poté přidáme hrášek a rychle zahřejeme, dokud není hrášek teplý, přidáme sůl a pepř a ihned vypínáme, aby nám hrášek neztratil krásně zelenou barvu.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Kateřina Machálková

    zavřít okno