Pažitka
Název:

Losos s pomerančovo-medovou omáčkou, černým sezamem a domácími bramborovými chipsy


Losos s pomerančovo-medovou omáčkou, černým sezamem a domácími bramborovými chipsy


Ingredience:
Ingredience:
čerstvý losos250 g
šťáva z citronu dle chuti
černý sezam dle chuti
sůl dle chuti
pepř špetka
střední brambory4 ks
olivový olej dle potřeby
směs čerstvých bylinek dle chuti
třtinový cukr2 lžíce
šťáva ze 2 pomerančů dle chuti
med1 lžíce
máslo1 lžíce
Postup přípravy:

Protože je poslední dny neustále pod mrakem, musíme do těla dostat vitamín D jiným způsobem než pomocí sluníčka. A ryby jsou jeho velmi dobrým zdrojem.

1) Brambory si důkladně omyjeme a nakrájíme na tenké plátky (zhruba 2-3 mm). Do mísy si nalijeme asi čtyři lžíce olivového oleje a smícháme se směsí čerstvých bylinek a osolíme (pokud nemáme čerstvé bylinky, můžeme použít naše oblíbené koření, které se na brambory hodí). Pečeme dozlatova na 180 stupňů, trvá to přibližně 20 minut.

2) Mezitím si připravíme lososa. Nejdříve ho opláchneme pod studenou vodou, rozřízneme ho na dvě porce, osušíme papírovou utěrkou a zakápneme citrónem. Poté ho už jen osolíme a opepříme. Do trouby ho dáme zhruba na 15 minut. Pečeme na 180 stupňů. Kdo chce, může si ho jednoduše opéct na pánvi.

3) Na pánvi si připravíme omáčku. Na pánev si dáme dvě lžíce třtinového cukru a na středním plameni ho zahříváme, až se nám úplně rozpustí. V tu chvíli na něj opatrně nalijeme pomerančovou šťávu a zakápneme několika kapkami citrónu. Cukr nám v tu chvíli ztuhne na karamel, ale po chvíli se nám krásně rozpustí a spojí s pomerančovou šťávou. V tuto chvíli přidáme med, lžíci másla a promícháme.

4) Na talíř dáme trochu medové omáčky, na ni položíme lososa, lososa ještě omáčkou zalijeme a nakonec ho zasypeme černým sezamem. Servírujeme s opečenými domácími chipsy.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno