Pažitka
Název:

Losos se špenátem, žampiony a bramborovou kaší


Losos se špenátem, žampiony a bramborovou kaší


Ingredience:
filet z lososa (po 100 - 150 g)2 ks
mořská hrubá sůl špetka
chilli koření dle chuti
máslo + 10 g k bramborám20 g
žampiony6 ks
čerstvé lístky špenátu130 g
zakysaná smetana1 - 2 lžíce
česnek4 stroužky
mléko trochu (20 ml)
kmín špetka
brambory dle potřeby
Ingredience:
Postup přípravy:

Od té doby, co žiju v Oslu, jsem se zamilovala do ryb snad ještě víc než kdy předtím. Hlavně do lososa. 

Líbí se mi, že se s ním dá dělat spoustu věcí. Že je zdravý, výživný a chutný. Vím, že doma v ČR není úplně nejjednodušší a nejlevnější kupovat lososa, ale berte tento recept jako skvělý typ na ne tak úplně tradiční slavnostní oběd či večeři :).

Dejte vařit vodu, osolte, okmínujte. Mezitím si oškrabejte brambory, omyjte a nakrájejte na malé kousky.  V momentě kdy začne voda vřít, do ní vložte brambory a vařte, dokud nebudou měkké (10-15min).

Předehřejte si troubu na cca 70-75 C. Omyjte/oloupejte si žampiony, nachystejte lososa a rozpalte si pánev s kouskem másla. Pak do ní vložte lososa a celé žampiony hlavičkou dolů. Všechno osolte a na lososa přidejte i chilli. Lososa opékejte z obou stran 4-5min. Žampiony otáčejte po bocích. Až bude všechno hotové, vezměte malý pekáček, vložte do něj lososa i žampiony a dejte do trouby, nechte lososa i žampiony „dojít“. Navíc zůstanou teplé.

Do nově volné pánvičky na zbytek másla vsypte umytý špenát, přidejte nastrouhaný česnek, hrubou sůl, chvíli povařte a přidejte smetanu, promíchejte a na mírném ohni nechte stát

V té době už asi budete mít hotové brambory, tak je slijte, přesuňte do mísy, přidejte kousek másla a trochu mléka, nejdřív trochu „rozšťouchejte“ vidličkou a pak rozmixujte mixérem. Podle potřeby dosolte.

Lososa vytáhněte z trouby a můžete podávat. Dobrou chuť :)

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Tereza Sehnalová

    zavřít okno