Pažitka
Název:

Losos Wellington se špenátem


Losos Wellington se špenátem


Ingredience:
Ingredience:
filety lososa bez kůže2 ks
sůl dle chuti
pepř dle chuti
hroznový olej Bohemia dle potřeby
baby špenátcca 300 g
žlutá cibule, nakrájená nadrobno1/2 ks
prolisovaný česnek1 - 2 stroužky
pórek - zelená část1 ks
máslo kousek
listové těsto (již vyválené, rozdělené na polovinu)1 balení
rozšlehané vejce na potření1 ks
citron - šťáva z něj1/2 ks
Postup přípravy:

Losos je u nás jednou z nejoblíbenějších ryb pro svou výraznější chuť, takže když jsem v časopise uviděla recept na Losos Wellington, což asi spíše znáte z úprav hovězího, které se zapéká v listovém těsta, a tak si zachová veškerou šťávu. Já ho v rybí verzi viděla poprvé a moc se mi zalíbil. Jenže recept byl v tomto případě na obří filet pro 6 lidí, ale u nás nikdo až tak rád ryby v rodině nemá, takže rozhodnutí padlo na verzi pidi wellington, prostě zabalit jen dvě porce a každou zvlášť, tak bude i víc křupavého těstíčka kolem ryby a můžete si porce přizpůsobit podle počtu osob. K podávání doporučuji jakýkoliv oblíbený salát, my udělali malý míchaný s trochou feta sýru a oleje z hroznových semínek, který dodá salátu zvláštní vinnou chuť. Ale klidně použijte jakýkoliv váš oblíbený salát, jídlo krásně odlehčí, protože v této podobě je losos velmi, velmi sytý!

Nejprve si ochutíme maso, pokapeme ho šťávou z citronu ze všech stran a dobře ochutíme pepřem a solí Se solí nešetříme, hodně chuť stáhne okolní zelenina a i těsto.

Poté si nachystáme špenát. Do pánve nakapeme trošku hroznového oleje a na něm zesklovatíme cibuli, poté přidáme česnek a po minutě vhodíme opláchnutý špenát, necháme zavadnout. Posolíme, opepříme a nyní dáme na talíř stranou, aby dobře vychladl. Pórek si nakrájíme na menší půl kolečka a necháme změknout na pánvi s kouskem másla, ale jen tak aby zůstal ještě trochu křupavý. Poté osolíme a opepříme. Dáme opět stranou vychladnout. Když máme obě zeleninové směsi vychladlé, je načase předehřát troubu na 200°C.

Plech vyložíme pečícím papírem a jdeme plnit listové těsto. Na těsto dáme porci špenátu, rybu, na ni pórek a nakonec všechny strany potřeme vajíčkem a zabalíme, můžeme buď jako štrúdl nebo jen přehneme okraj k okraji a dobře po všech stranách přimáčkneme vidličkou. Je důležité nechat si kolem ryby dost volného prostoru, aby šlo vše dobře zabalit. Poté balíčky s rybou přeneseme opatrně na plech a pomažeme po povrchu vajíčkem. Nyní už jen lehounce propíchneme povrch, aby se těsto moc nenafukovalo, a dáme péct přibližně na 25 minut. PO této době bude losos již krásně propečený a těsto zlatavé.

Po vyjmutí z trouby balíčky překrojíme a ihned servírujeme. V téhle úpravě si losos zachová svou plnou chuť a veškerou šťávu, takže je rybí chuť ještě intenzivnější a lepší. Určitě tuto úpravu doporučuji vyzkoušet. Sice mi víc chutná přirozená klasik, jen lehké ochucení a šup na pánev s lososem, ale tohle byla moc příjemná změna. 

Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Jana Wertheimová

    zavřít okno