

| Ingredience: | |
| kvásek | 2 lžíce (90g) |
| podmáslí | 300 ml |
| špaldová mouka | 200 g |
| brambory vařené lisované | 150 g |
| chia semínka | 2 lžíce |
| vejce | 2 ks |
| růžová sůl | špetička |
| uzený losos | 200 g |
| zakysaná smetana | 200 g |
| čerstvý kopr | 2 hrsti |
| citronová šťáva | 1 lžička |
| růžová sůl | špetka |
Už nějakou dobu vlastním žitný kvásek. Sladké kváskové lívance už jsme zkoušeli, a tak jsem chtěla zkusit slanou variantu. Inspirací mi byla i Valentýnská večeře, kde se podávalo něco podobného. Trochu jsem zapátrala v receptech na pečeme.cz a nakonec si upatlala svoje vlastní těsto.
Než jsem stačila dosmažit obědovou várku, měl v sobě prďolka už 2 kousky.
Všechno, kromě lososa, vajec a soli smícháme dohromady. Mísu s těstíčkem zabalíme do sáčku nebo fólie a dáme do lednice odpočívat přes noc. Druhý den vmícháme rozšlehaná vejce se solí a nadrobno krájeného lososa a necháme hodinu na lince kynout. Smažíme lívance na malém množství oleje nebo ghí.
Zakysanku ochutíme sekaným koprem, citronovou šťávou a solí a podáváme k lívancům.