Pažitka
Název:

Loupáčky


Loupáčky


Ingredience:
Ingredience (12 loupáčků):
vlažné mléko225 ml
hladká mouka500 g
krupicový cukr60 g
sádlo*50 g
čerstvé droždí30 g
vejce L**0,5 ks
sůl špetka
Na dokončení:
vajíčko na potření
celý (nemletý) mák na posypání
Postup přípravy:

Recept na tyhle loupáčky jsem našla u babičky v sešitu. Po prvním upečení jsem byla doslova v šoku. Nevím proč, ale nečekala jsem, že to na chuť budou úplně přesný loupáčky. Akorát tak čerstvé je nikde neseženete.

Do mísy dejte mouku, cukr, změklé sádlo, vejce a špetku soli. Ve vlažném mléce rozmíchejte rozdrobené droždí a přilijte do mísy. Vypracujte hladké těsto. Hotové těsto rozdělte na 2 bochánky, zlehka je poprašte hladkou moukou, přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout. 

Po 45 minutách rozválejte bochánky na 2 kulaté placky, asi 0,5 cm vysoké.

Každou placku rozdělte na 6 trojúhelníků. Každý trojúhelník zamotejte od širší části směrem ke špičce. Ohněte do tvaru rohlíku, konce trochu umáčkněte a nechte na plechu vyloženém pečícím papírem kynout ještě 45 minut. 

Vykynuté loupáčky potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem. 

Pečte na 160°C přibližně 15 minut. Doku nebudou mít krásnou zlatohnědou barvu.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno