Pažitka
Název:

Loupáčky


Loupáčky


Ingredience:
Ingredience:
mléko350 ml
máslo140 g
hladká mouka800 g
moučkový cukr80 g
domácí vanilkový cukr2 lžíce
žloutek2 ks
droždí1 ks (42 g)
citronová kůra dle chuti
bílek na potření
mák na posypání
Postup přípravy:

Loupáčky mám spojené s dětstvím. Loupáčky a kakao patřily k sobě a hodně často jsme je mívali ke svačině ve školce. Dneska se tomu snad už ani loupáčky neříká, setkala jsem se v obchodech s názvem makovky. Pro mě to ale naždy budou jen a pouze loupáčky. Naše děti mají dost často chuť na něco sladkého, ale suchého. No a loupáčky jsou přesně tím pravým. Takže pokud i vy chcete zavzpomínat na dětství a loupáčky si zrovna jako já s dětstvím spojujete, zde vám nabízím recept, který jsem našla na stránkách Moniky Brýdové.

Z trošky vlažného mléka, rozdrobeného droždí,  lžičky cukru a lžičky mouky si necháme na teplém místě vzejít kvásek.  Máslo necháme rozpustit a nastrouháme kůru z jednoho Bio citronu. Do prosáté mouky přidáme žloutky, vychladlé rozpuštěné máslo, cukr, vanilkový cukr, nalijeme zbytek vlažného mléka, nastrouhanou citronovou kůru a nakonec kvásek a zpracujeme těsto. To necháme na teplém místě zhruba 3/4 hodiny nakynout.
Těsto si rozdělíme na 4 díly. Z každého kusu vyválíme kulatou placku a tu ještě rozdělíme na osminky, které už pak vytvarujeme to tvaru loupáčků. Loupáčky položíme na plech na pečičí papír, potřeme bílkem, posypeme mákem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 stupňů do doby, než získají typickou barvu :-) Z dávky upečete 32 kousků menších loupáčků.
Podrobné info:
Počet porcí32 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Radka Šofrlová

    zavřít okno