

| Těsto: | |
| hladká mouka | 200 g |
| máslo | 100 g |
| cukr | 100 g |
| vejce | 1 ks |
| sůl | špetka |
| Náplň: | |
| rebarbora | 500 g |
| třtinový cukr | 3 lžíce |
| čerstvý jemně nastrouhaný zázvor | 2 cm |
| vejce | 3 ks |
| med | 70 g |
| bílý jogurt | 250 g |
| škrobová moučka (solamyl) | 1 lžíce |
| vanilkový pudingový prášek | 2 lžičky |
| vanilkový cukr | 1 ks |
Sezóna REVENĚ, neboli REBARBORY je v plném proudu. Sklizeň se provádí postupně, jak řapíky narůstají, a to od dubna do poloviny až cca konce června (je možné sklízet přibližně do sv. Jana 24. června) - má to svůj důvod, od konce června totiž v rebarboře prudce stoupá podíl kyseliny šťavelové a stává se tak nebezpečnou. Tak tady je tip ode mě na úžasný koláč.
Nejdříve si připravíme těsto. Všechny ingredience pečlivě promícháme, zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň 30 minut odpočinout v lednici.
Koláčovou formu vymažeme tukem a těsto do ní namačkáme až po okraj.
Rebarboru oloupeme a nakrájíme. Polovinu rebarbory vložíme do hrnce, podlijeme vodou a necháme chvíli podusit. Potom přelijeme přes sítko, vymačkáme přebytečnou vodu, dáme do mísy a přidáme druhou polovinu rebarbory, nastrouhaný zázvor a promícháme s třtinovým cukrem.
V další míse si mixérem rozmícháme do hladka zbylé ingredience na náplň - 3 vejce, med, jogurt, škrob a vanilínový cukr.
Na těsto připravené v koláčové formě rovnoměrně rozprostřeme směs rebarbory a zázvoru, posypeme 2 lžičkami vanilkového pudingu a poté zalijeme vaječnou směsí. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 35 minut, dokud se povrch koláče nezpevní a nezačne zlátnout.