Pažitka
Název:

Macešky


Macešky


Ingredience:
Korpus:
polohrubá mouka200 g
moučkový cukr250 g
máslo240 g
vejce6 ks
kypřící prášek1/2 sáčku
kakao2 lžíce
Krém:
máslo150 g
krupicový cukr70 g
rum5 lžic
kakao2 lžíce
Na dozdobení:
ledové kaštany2- 3 tyčinky
bílá čokoláda dle potřeby
strouhaný kokos (může být i barevný) na obalení
Postup přípravy:

Velikost jednotlivých kousků záleží na vás - mohou být větší jako minidortíky nebo malé jako cukroví.

Cukr utřeme s máslem, přidáme žloutky a vyšleháme do hladké pěny. Přimícháme mouku s kypřícím práškem a kakaem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme do těsta. Nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu, uhladíme a dáme do trouby vyhřáté na 200°C.
Pečeme asi 15 minut - zkoušíme špejlí. Povrch má být pružný a suchý.
Necháme trochu vychladnout, vyklopíme a necháme odležet do druhého dne.
Potom vykrajujeme kolečka. Velikost záleží na vás. Můžou být větší - jako minidortíky, ale i malé třeba jako cukroví.
Kolečka rozřízneme vodorovně zhruba v polovině.
Zbytky korpusu po vykrajování rozdrobíme do mísy, přidáme máslo, cukr, rum a kakao a vymícháme hladký krém. Krémem spojíme kolečka k sobě a potřeme i po obvodu. Pak obalíme v kokosu.
Kaštany i bílou čokoládu rozpustíme. Štětečkem nebo mašlovačkou potřeme povrch rozpuštěnými kaštany. Hned dokud je čokoláda tekutá do ní uděláme dvě kolečka bílou čokoládou a ostrou špejlí nebo párátkem uděláme čtyři vrypy od obvodu ke středu tak, aby vznikl jakoby květ macešky.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Václav Spal

    zavřít okno